Demonstraci lékařů v Keni rozehnala policie slzným plynem

6. 12. 2016 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Slzným plynem dnes keňská policie rozehnala demonstraci lékařů, kteří u ministerstva zdravotnictví v metropoli Nairobi protestovali proti nízkým platům a špatným pracovním podmínkám.


Slzným plynem dnes keňská policie rozehnala demonstraci lékařů, kteří u ministerstva zdravotnictví v metropoli Nairobi protestovali proti nízkým platům a špatným pracovním podmínkám. Uvedla to agentura Reuters. Očekává se, že napětí mezi vládou a lékaři se bude nejspíš stupňovat.

Stovky lékařů, kteří přišli oblečeni v chirurgických pláštích a čapkách, vyzývaly vládu, aby dodržela slib z roku 2013, že zvýší jejich platy o 300 procent. Všichni demonstranti byli podle Reuters členy lékařských odborů a pracují ve státních nemocnicích.

„Musíme být vyslechnuti. Dali jsme vládě dost času na dodržení slibu. Dialog skončil,“ řekl podle Reuters předseda odborů Samuel Oroko. Pohrozil, že jeho celonárodní odborový svaz v metropoli a ostatních oblastech země vyhlásí stávku, a tak ochromí chod nemocnic.

Ministr zdravotnictví Cleopa Mailu vyzval odbory k dalšímu vyjednávání. Zmíněná stávka by podle něj byla nevhodná forma protestu, protože by poškodila pacienty.

V Nairobi žijí více než čtyři miliony lidí. Keňa má celkem zhruba 47 milionů obyvatel. V této východoafrické zemi je díky turistickému ruchu a přírodnímu bohatství na africké poměry vyšší životní úroveň.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?