Den lékáren – Lékárníci poradí jak se chránit před melanomem

20. 6. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dovolená a ochrana před slunečním zářením jsou tématem dnešního Dne lékáren, který pořádá Česká lékárnická komora letos popatnácté. Lékárníci lidem poradí, jak se chránit přes spálením. Může ho provázet zvýšená teplota, bolest a otok. Potíž zpravidla brzy pomine, z dlouhodobého hlediska ale každé spálení zvyšuje riziko kožní rakoviny - melanomu.


Lékárníci proto upozorňují na důležitost správné ochrany kůže před UV zářením. Ochranné krémy je nezbytné používat správně s ohledem na intenzitu slunečního záření, délku expozice a kožní fototyp. Podle toho se stanoví vhodný ochranný faktor SPF přípravků i délka pobytu na slunci.

Lidé si dnes mohou v označených lékárnách dát stanovit svůj fototyp a dostanou i doporučení, jaký minimální ochranný faktor mají mít ochranné krémy, které budou při opalování používat.

Lékárníci upozorní lidi i na nebezpečí některých léčiv, která mohou zvýšit citlivost pokožky vůči UV záření. Bývají to běžně užívané léky. Lidé se mohou zeptat, zda právě jejich lék je rizikový v kombinaci se slunečním zářením a jaká by měli dodržovat preventivní opatření. Lékárníci jim všechny rizikové léky vypíšou na kartičku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?