Dětem v léčebně Vesna v Janských Lázních slouží přístroje za 7,5 milionu

23. 9. 2016 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové přístroje a vybavení zhruba za 7,5 milionu korun slouží dětem v léčebně Vesna, která je součástí Státních léčebných lázní (SLL) v Janských Lázních na Trutnovsku. Nejmenší pacienti mohou například využívat robotickou ruku, která pomáhá při rehabilitaci ruky a prstů.


Dětské léčebně Vesna hrozilo v roce 2013 za tehdejšího vedení uzavření. Nyní je její kapacita zcela obsazená, řekl ČTK obchodní ředitel SLL Janské Lázně Martin Voženílek.

„Léčebna Vesna již dlouhodobě patří mezi zařízení poskytující ucelenou terapii pro děti s perinatální zátěží a díky této dotaci ho doplňujeme o nejmodernější rehabilitační přístroje a metody,“ uvedl ředitel lázní Rudolf Bubla.

Díky dotaci, která získala podporu z Norských fondů, ve Vesně také funguje nový přístroj využívaný k léčbě otoků končetin malých pacientů a polohovací stůl. Na dvou desítkách postelí jsou speciální matrace, nové jsou i přebalovací pulty či speciální krmicí židle.

SLL Janské Lázně nabízejí na 800 lůžek a mají téměř 400 zaměstnanců. Loni se po předchozích třech ztrátových letech podle předběžných výsledků vrátily do zisku. Hlavním důvodem byly změny v indikačním seznamu, které začaly platit od začátku loňského roku. Vláda letos rozhodla, že lázně nebudou privatizovány.

Dětská léčebna Vesna nabízí 330 lůžek pro dětské pacienty a jejich doprovod. „Se zájmem jsme naprosto spokojeni, dokonce využíváme ještě dalších 40 lůžek v jiné lázeňské budově,“ řekl Voženílek. Lázně v polovině října dokončí opravu objektu hotelu Terra zhruba za 25 milionů korun. „Nabídne necelých 60 lůžek, chceme ho využívat především pro samoplátce, například zahraniční klientelu,“ řekl Voženílek.

Lázně letos investovaly několik milionů korun také do přístrojů a vybavení pro rehabilitaci umístněných v léčebně pro dospělé. „Plánujeme rekonstrukci pokojů na léčebně Vesna, aby se zvýšila kvalita ubytování. To by měla být jedna z hlavních investic v příštím roce,“ řekl Voženílek. SLL Janské Lázně léčí nemoci pohybového aparátu, stavy po úrazech a operacích, nervová a nervosvalová onemocnění, obrnu a roztroušenou sklerózu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?