Děti cizinců s dlouhodobým pobytem budou mít možná nárok na pojištění

9. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Děti cizinců s dlouhodobým pobytem v České republice by měly mít nárok na zdravotní pojištění za stejných podmínek jako čeští občané. Vyplývá to z návrhu zákona, který schválil kabinet...


PRAHA - Pokud ho přijme i parlament, mohly by je jejich pečovatelé pojistit od počátku příštího roku u kterékoliv zdravotní pojišťovny.

Pojištění ale pro tyto děti nebude povinné. Většinou totiž už mají pojistku v zemi, odkud přicházejí.

Zákon bude proto především pro děti, které se v ČR narodí, nebo pro ty, v jejichž zemi nelze pojistku pro ČR uzavřít. Jde o nezaopatřené dětí do 18 let s vízem na dobu delší než 90 dní, které žijí s rodiči nebo pěstouny. Nebude se vztahovat na opuštěné děti v ústavech.

Cílem je usnadnit soužití rodin s dětmi. Této možnosti by se měli chopit lidé usilující o integraci do české společnosti. Většinou v republice pracují nebo podnikají a chtějí vést i normální rodinný život.

Pojistné budou platit za děti sami rodiče, nikoliv stát

Uplatňování zákona podle ministerstva zdravotnictví finančně nezatíží státní pokladnu. Pojistné ve výši 837 korun totiž budou za tyto děti platit jejich rodiče nebo pěstouni. Nebudou tedy zahrnuty do skupiny pojištěnců, za které pojistné hradí stát.

Dalšího zatížení se prý nemusejí obávat ani pojišťovny, protože pojistné podle jeho výpočtů odpovídá průměrným nákladům na zdravotní péčí. Zneužívání má zabránit opatření, podle něhož musí dospělý předložit lékaři průkaz pojištěnce a potvrzení o zaplaceném pojistném.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?