Děti v Brně vytvořily rekord 6 hodin v nepřetržité resuscitaci

16. 5. 2019 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový český rekord v nepřetržité resuscitaci prováděné dětmi vytvořila v Brně Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, bude zapsaný v České knize rekordů. Rekord má hodnotu šest hodin a podílelo se na něm 198 dětí, řekla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová. Podobný rekord podle ní dosud neexistoval, byl to první pokus s dětmi. Záchranáři k němu přizvali žáky brněnských škol. Jednotlivci na sebe navazovali a masírovali figuríny. Akce se uskutečnila při příležitosti Dne linky 155.


Každé dítě se resuscitaci nejprve naučilo od záchranářů a až potom se mohlo zapojit do pokusu. První začalo provádět resuscitaci na umělé figuríně v 10:00 na Moravském náměstí v záchranářských stanech. Jakmile dítěti došly síly, navázalo na něj okamžitě další, střídání bylo na dvou figurínách. Akce trvala do 16:00. "Zapojilo se 198 dětí. Některé i opakovaně. Měli jsme tu jak prvňáčky, tak deváťáky. Jeden školák vydržel stlačovat hrudník 23 minut, takže se dá říct, že byl mezi dětmi rekordmanem," uvedla Bothová.

Podle ní ale dosud žádný rekord v resuscitaci prováděné dětmi neexistuje, s nápadem přišla právě jihomoravská záchranka. "Rádi jsme rekord vytvořili, ale šlo nám hlavně o to ukázat, že už malé děti mohou v případě nutnosti pomoct. Mohou například zavolat na tísňovou linku, pacienta zakrýt, říct mu, že už jede sanitka," řekla Bothová.

Pokus se konal u příležitosti Dne linky 155, který připadá na 15. 5. "Čísla v datu jsou symbolická, protože znamenají právě číslo naší linky 155. Lidé se mohli na Moravském náměstí dozvědět více o práci záchranářů, prohlédnout si jejich vybavení, sanitky nebo si se záchranáři promluvit," uvedla Bothová.

Zájemci si na figurínách mohli vyzkoušet resuscitaci či se zeptat, jak postupovat například při infarktu, dětských úrazech, ale také jak sundat přilbu motorkáři po nehodě. "Vysvětlovali jsme také, jak vytvářet uličku, když jede záchranka, nebo co obnáší projekt seniorské obálky," uvedla Bothová.

Během Dne linky 155 byla otevřená některá výjezdová stanoviště záchranné služby. Ředitelka jihomoravské záchranné služby Hana Albrechtová řekla, že záchranka měla loni kolem 104.000 výjezdů, počet hovorů na linku 155 bývá podle ní dvojnásobný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?