ČRo: Dětská nemocnice v Brně vybírá poplatky za nocleh rodičů, MZ žádá vysvětlení

20. 8. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví prověřuje Dětskou nemocnici v Brně. Od rodičů hospitalizovaných dětí starších dvou let vybírá 350 korun za přespání v rozkládacím křesle. Doprovod dítěte do šesti let hradí pojišťovna, jenže přispívá pouze stokorunou na noc. Nemocnice proto upřednostňuje třikrát vyšší platbu od rodičů. O brněnský systém už se zajímají úředníci ministerstva zdravotnictví.


„Když ti dají podepsat papíry hned na příjmu a tobě tam kolabuje děcko, které potřebuje kapačky, nemáš chuť se hádat. Také jsem tam jela s tím, že do šesti let je to zadarmo, a rychle mě vyvedli z omylu.“ Podobných zkušeností maminek z Fakultní dětské nemocnice v Brně je na internetu celá řada.

V žádné jiné stejně velké nemocnici peníze od rodičů nevybírají. Primář dětské pediatrie ve fakultní nemocnici Brno František Jimramovský ale na praxi v jejich nemocnici nic špatného nevidí. Přesné znění zákona totiž přiznává dítěti doprovod zdarma, pokud to vyžaduje jeho zdravotní stav.

„Je to otázka té nutnosti. A o tom, zda doprovod je nutný, nebo není nutný, rozhoduje lékař při přijetí,“ říká.

A tak doprovod zdarma mají v Brně jen pacienti do dvou let, anebo děti, které jsou v ohrožení života. Ministerstvu zdravotnictví se to nelíbí. Vedení nemocnice musí svůj postup nadřízeným vysvětlit.

„Dikce zákona skutečně hovoří o tom, že 'pokud to vyžaduje zdravotní stav dítěte'. Čili odvolávat se na tuto větu v zákoně lze, ale musíme se opravdu podrobně podívat na to, jak je zákon aplikován v praxi. Je tam důvod domnívat se, že dítě do šesti let asistenci v případě zdravotních potíží potřebuje,“ upozorňuje mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Ministerstvo navíc argumentuje, že přítomnost rodiče u lůžka nemocného dítěte je důležitá i pro jeho rychlejší léčbu, což by mělo být cílem nemocnice.

„Tříleté dítě určitě může být samo. A znovu musím říct, že jsme limitováni počtem lůžek, které můžeme nabídnout doprovázejícím osobám,“ zdůrazňuje primář František Jimramovský.

Cena 350 korun za rozkládací lehátko či křeslo je podle něj adekvátní a sotva prý pokrývá náklady.

Celý článek najdete na webu Českého rozhlasu nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?