Dětská onkologie v Brně chce posílit domácí péči, pomáhá rodinám

13. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnští dětští onkologové chtějí posílit domácí péči. Nemocné děti při ní mohou část léčby absolvovat doma. Představa dítěte, které leží ve své posteli v pokoji a do žíly nebo podkoží mu z vaku na tyči kape lék, není už dnes nereálná, řekl Jaroslav Štěrba z brněnské dětské nemocnice.


Podle něj taková péče může výrazně pomoci rodině. Zatím ji však nelze zaplatit jinak než z nadačních peněz.

Štěrba zdůraznil, že rodina, kde jedno z dětí onemocní rakovinou, prochází zkouškou. Nemocné dítě musí být často v nemocnici, kde s ním většinou bývá matka. Když tam stráví týden nebo dva z měsíce, většinou přijde o práci.

„Ekonomickou zátěž nese jeden člověk, který má na sebe navázány navíc další děti. Když se matka vrátí domů s nemocným dítětem, očekává, že ji partner odbřemení. Ale ten toho má plné zuby a čeká, že ona odbřemení jeho,“ popsal situaci lékař. Mnoho rodin se v takových podmínkách rozpadne.

Když se péči podaří z větší části přesunout domů, rodině to může pomoci. Podmínkou je, aby s řešením souhlasila. Nehodí se pro každého, někdo podle lékaře preferuje profesionální nemocniční péči. Domácí péči naopak ocení rodiny, jejichž členové chtějí dobré i zlé prožívat společně. V domácích podmínkách lze podle Štěrby podávat i jednodušší chemoterapii.

Rakovinou v Česku onemocní ročně 350 dětí, brněnská dětská nemocnice pečuje zhruba o polovinu z nich. Počet dětí v její domácí onkologické péči kolísá kolem 15. V praxi vypadá léčba tak, že lékař přijede nadačním autem k dítěti domů a ošetří ho tam. Rodiče zároveň zaškolí v další péči. Podle Štěrby však zdravotní pojišťovny nyní takovou léčbu nehradí. Na účel by proto měly jít peníze z Běhu pro život, který se v Brně uskuteční 21. května. Startovné činí pro dospělého 200 korun.

„Jestliže chceme nabízet špičkovou péči, je vícezdrojové financování potřebné,“ řekl Štěrba s tím, že peníze z charitativních projektů jsou součástí péče o onkologicky nemocné děti všude na světě. Zdůraznil, že česká onkologická léčba je na špičkové úrovni, do normálního života se vrací 85 procent dětí se zhoubným nádorem. Ještě v 80. letech dlouhodobě přežívalo například s leukemií 14 procent dětí. Beze změny financování však podle něj hrozí to, že „český medicínský zázrak, k němuž úspěchy dětské onkologie patří, je ohrožen a bude končit“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?