Dětské léčebny: vznikne nová rehabilitace i pokoje pro rodiče

13. 2. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Dětská léčebna v Boskovicích se rozšíří. V nových prostorách bude rehabilitace. Úpravy letos čekají i léčebnu v Ostrově.


Nová přístavba s rehabilitací a dvěma tělocvičnami. Rekonstrukce budovy, rozšíření ubytovacích prostor. Toalety a společenská místnost. Nové parkoviště. Dotěchto úprav se letos pustí dělníci v dětské léčebně pohybových poruch v Boskovicích, v dětské léčebně v Ostrově u Macochy a zřejmě také v dětské léčebně ve Křetíně.

Do svých zařízení na Blanensku investuje kraj přes pětadvacet milionů korun. Vše ještě musí schválit zastupitelstvo. „Předcházelo tomu jednání se všemi řediteli krajských nemocnic i jejich aktuálních prioritách. Jsem rád, že jsme mohli drtivou většinu požadavků vyslyšet,“ uvedl k investicím kraje do zdravotnických zařízení jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Na přístavbu, do které by přesunuli rehabilitaci, čekají v boskovické dětské léčebně pohybových poruch už léta. Podle ředitelky jihomoravských dětských léčeben Kateřiny Bednaříkové se má nová přístavba začít stavět letos v létě a hotová bude příští rok. Kraj na ni uvolní přes dvacet milionů korun. „V boskovické léčebně se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem místa. Máme tady šest šikovných fyzioterapeutek, ale prostoru pro rehabilitaci je minimum. Přístavba bude směrem do zahrady. Bude to nízkopodlažní budova, kam přesuneme rehabilitační zázemí naší léčebny včetně přístrojů a ordinací. Budou tam pro děti i dvě malé tělocvičny,“ upřesnila Bednaříková.

V současnosti je v léčebně třicet lůžek a jedenáct pokojů, kde mohou s dětmi být i rodiče. „Kapacitu lůžek pro děti určitě rozšiřovat nebudeme. Ale tím, že rehabilitace bude v nových prostorách, uvolní se v hlavní budově místo, kde bychom chtěli postupně dodělat další pokojíky pro pobyt rodičů s dětmi,“ dodala Bednaříková.

Úpravy čekají i jednu ze dvou budov dětské léčebny se speleoterapií v Ostrově u Macochy. V ní mají vzniknout nové pokoje pro rodiče, kteří tráví léčebný pobyt s dětmi. „Rodiče jsou s dětmi v léčebně stále častěji. Zatím takové pokoje máme tři. Po úpravách jich bude sedm s toaletami a také společenská místnost,“ upřesnila Bednaříková.

Nové rozvody

Práce přijdou na necelé čtyři miliony korun. „Dělníci zároveň při rekonstrukci budovy vymění staré rozvody tepla, vody, elektřiny a také kanalizace,“ řekla mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková.

Ředitelka jihomoravských dětských léčeben Kateřina Bednaříková dodala, že je v plánu ještě stavba parkoviště u dětské léčebny ve Křetíně. To má přijít zhruba na milion a půl korun.

Zda kraj letos investuje také do zlepšení zázemí a vybavení Nemocnice Milosrdných bratří v Letovicích, ještě není jisté. „O žádných větších investicích zatím nemám oficiální informace. Příští týden máme poradu ředitelů, tam se dozvím víc,“ uvedla ředitelka letovické léčebny dlouhodobě nemocných Drahoslava Královcová. Podle ní by v Letovicích potřebovali dokončit opravu zbývajících dvou oddělení.
Hejtman sdělil, že seznam letošních investic v krajském zdravotnictví není konečný. „Budeme ho doplňovat a aktualizovat podle potřeb nemocnic a rozpočtových možností kraje,“ řekl Hašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?