Dětskému oddělení nemocnice ve Zlíně chybí důležitý přístroj

5. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně intenzivně shání peníze na nákup přístroje, kterým se vyšetřuje kyselost jícnu. K tomuto vyšetření zatím lékaři používají alternativních metod, které však nejsou tak přesné...


ZLÍNVedení Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně intenzivně shání peníze na nákup přístroje, kterým se vyšetřuje kyselost jícnu. „Přístroj, který dětské oddělení nemocnice doposud využívalo, je více než půl roku v opravě a není jisté, zda bude ještě někdy fungovat. K vyšetření kyselosti v jícnu zatím lékaři používají alternativních metod,“ řekla mluvčí nemocnice Irena Amchová.

Tyto metody, mezi něž patří například ultrazvuk, nejsou podle lékařů zdaleka tak přesné jako vyšetření pomocí speciálního přístroje. Dětské oddělení jej postrádá, přestože do něj dojíždějí za vyšetřením pacienti nejen ze Zlínska, ale i z

Kroměřížska a ze Vsetínska. Překyselení jícnu u nich vyvolává nadměrné zvracení.

Přístroj stojí zhruba 260 tisíc korun. Dětské oddělení již na svém kontu, na něž posílají peníze zejména rodiče dětských pacientů, shromáždilo zhruba 75 tisíc korun. Dalších 82 tisíc získalo z humanitární akce.

Lidé posílají méně peněz než dříve

Konto funguje od roku 1990 a oddělení z takto získaných financí už pořídilo řadu přístrojů, například infuzní pumpy, zvlhčovací přístroje pro astmatiky a podobně. „V posledních letech na něj lidé neposílají tolik peněz jako dříve. Proto bychom je chtěli opět požádat o pomoc,“ konstatovala Amchová.

Podle primáře dětského oddělení Petra Pešáka by bylo optimální, aby oddělení disponovalo alespoň dvěma Ph metry. Úspěchem podle měj ale bude, když se prostřednictvím dárců vybere alespoň korun na koupi jednoho zařízení. Finanční dary mohou lidé zasílat na účet: 35-24234-661/0100, variabilní symbol 325 15081.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?