Devatero univerzitních špitálů

2. 4. 2013 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Vznik univerzitních nemocnic je zase o krok dále. Resort zdravotnictví připravil paragrafované znění zákona, který chce do počátku léta poslat do Parlamentu. Norma by měla platit od počátku příštího roku.


V univerzitní nemocnice se přemění devět dosavadních fakultních zařízení, přibude k nim pražská vojenská nemocnice, naopak obě brněnské fakultky se sloučí v jednu.

V Praze tedy vzniknou čtyři (Motol, Královské Vinohrady, Všeobecná a vojenská ve Střešovicích), po jedné bude v Brně, Olomouci, Ostravě, Hradci Králové a v Plzni. V zákoně jsou taxativně vyjmenovány. „Bez zákonné změny nebude možné univerzitní nemocnici zrušit. Tímto krokem ministerstvo zdravotnictví deklaruje transparentnost transformace nemocnic a poskytuje nezpochybnitelnou pojistku proti často zmiňovaným obavám jejich privatizace,“ vysvětluje náměstek ministra Martin Plíšek. Budou mít právní formu státní neziskové organizace sui generis.

Cílem normy je rovněž odpolitizovat řízení nemocnic. V jejím čele bude stát ředitel jmenovaný správní radou. Ta bude mít devět členů, čtyři budou zástupci státu, čtyři za univerzitu a posledního dodá kraj. Dalším orgánem bude pětičlenná dozorčí rada a akademická rada. Zaměstnanci budou mít smluvní mzdy, ze hry tedy vypadnou pověstné tabulky.

Zdravotní pojišťovny budou povinny uzavřít s univerzitkami smlouvu o poskytování zdravotní péče. Výuku budoucích lékařů a její financování zase zajistí smlouva s vysokou školou. Dalším úkolem bude vědecko-výzkumná činnost.

Po vzniku univerzitek už stát nebude ručit za jejich závazky. Pokud se ale dostanou do platební neschopnosti, mohou dostat návratnou finanční pomoc až do výše poloviny prokázaného nedostatku peněz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?