Diabetologické centrum léčí ročně tisíc těžkých případů

2. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Převážně pacienti s pozdními komplikacemi nebo těžkým průběhem onemocnění cukrovkou se dostávají do péče Diabetologického centra při interním oddělení českobudějovické nemocnice. Diabetologické centrum poskytuje...


České Budějovice - Převážně pacienti s pozdními komplikacemi nebo těžkým průběhem onemocnění cukrovkou se dostávají do péče Diabetologického centra při interním oddělení českobudějovické nemocnice. Ročně v tomto jediném pracovišti svého druhu v kraji hospitalizují zhruba tisíc pacientů.

„Ambulantní péči o diabetiky v celém jihočeském regionu zajišťují na vysoké úrovni specializovaní lékaři s potřebnou atestací. Někdy ale nastane situace, kdy je třeba pacienty s diabetem hospitalizovat, a všechny tyto komplikované případy pak přebírá naše centrum,“ uvedla koordinátorka Diabetologického centra pro jihočeský region MUDr. Lenka Dohnalová.

Diabetologické centrum poskytuje pro celý kraj komplexní péči zejména v oblasti intenzivní terapie diabetu, koordinace léčby pomocí inzulinových pump a léčby diabetického postižení ledvin či postižení očí. V listopadu 2003 byla otevřena po rekonstrukci jednotka metabolické intenzivní péče pro pacienty v kritických metabolických stavech. Součástí činnosti centra je ale také péče o těhotné pacientky s diabetem a léčba tzv. diabetické nohy.

V polovině loňského roku otevřelo Diabetologické centrum novou odbornou podiatrickou ambulanci. Pracoviště, specializované na léčbu syndromu diabetické nohy, se řadí k nejmodernějším svého druhu v České republice. „Ačkoli jsou diabetici postiženi nejrůznějšími velmi závažnými zdravotními komplikacemi, patří k těm nejzávažnějším problémům syndrom diabetické nohy. Až sedmdesát procent amputací dolních končetin je způsobeno právě diabetem,“ upozornila MUDr. Dohnalová. „Účinnou prevencí, vzděláváním pacientů a odborným způsobem léčby lze počet těchto amputací snížit až o polovinu.“

Nedílnou součástí práce centra je tedyedukační a výchovný program. „Tuto oblast u nás zajišťuje pět sester s potřebnou atestací z diabetologie. Postupně chceme jejich výchovnou práci formou výjezdů přesunout i do dalších částí regionu, kde by byly nápomocny praktickým lékařům diabetologům,“ podotkla Dohnalová.

HANA SVÍTILOVÁ, Českobudějovické listy, 2.1.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?