Diagnostický zázrak a lobby biochemiků

20. 2. 2012 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
„Kdyby stáří dodávalo moudrosti, byl by dubový pařez největším mudrcem. (Karel Havlíček Borovský)


30. ledna 2012 vyšel ve Mladá fronta Zdravotnictví a medicínaZdraví.Euro.cz (2/2012) článek „Pracují s kontroverzním diagnostickým přístrojem: šarlatáni, nebo vizionáři? Podstatnou částí článku byly úvahy nad „diagnostickým“ přístrojem AMP, jehož použití v současnosti nabízí (za poplatek) některá česká privátní zdravotnická zařízení.

Přístroj je údajně schopný bez potřeby krve, neinvazivně a rychle stanovit souběžně 117 parametrů od běžných biochemických a hematologických analytů až po některé pojmově záhadné parametry srdeční, oběhové a jiné metabolické činnosti. Prostě zázrak, založený (jak jinak) na kvantové fyzice. Uvedený princip by měl soudného člověka varovat, zvlášť pak lidi s přírodovědným vzděláním!

Výše uvedený článek byl sestaven s patrnou snahou o nestrannost a s pozorovatelným nadhledem. Autorka článku MUDr. Andrea Skálová by v něm ráda získala pro čtenáře, potenciální uživatele zdravotnických služeb v ČR, relevantní objasnění principu fungování a kvality popisovaných přístrojů, už proto, že je jim prokazována čest masivní až bombastické reklamy.

Získat informace, které by dovolily klientům zodpovědné rozhodnutí, do čeho budou investovat svůj čas a finance – zda do odborné péče o své zdraví, do vyšetření AMP nebo rovnou do konzultace s kartářkou. Vybrat si mezi odpovědí šarlatána, vizionáře nebo odborníka. V článku je jasně uvedeno, že kromě již zmíněného a v daném kontextu nutno říci směšného principu, na kterém přístroj AMP pracuje (kvantová fyzika), neexistují žádné standardní studie a důkazy o jeho efektivnosti.

Je to jen otázka slepé víry a peněžního poplatku. Reklamy přístroje pracují s nedoložitelnými argumenty o ruském kosmickém programu a s doporučujícími vyjádřeními některých, zatím jen mála, celebrit českého zábavního průmyslu.

Odborníci, lidé obvykle skeptičtí k senzacím, uvážliví, se vesměs zatím vyjádřili k přístroji a jeho použití odmítavě. Teď, jak je z článku možné si přečíst, dostaly celebrity a reklama nečekaného spojence. Pan prof. Ing. V. Chromý, CSc., dlouholetý pracovník laboratorní medicíny, čestný člen společnosti klinické biochemie (ČSKB) na podkladě vlastní zkušenosti podporuje rozšíření neověřeného přístroje AMP do všech ordinací praktických lékařů. Vizionářství, nebo snad obchod?

Je obtížné pochopit, proč velmi zkušený a publikačně zdatný dlouholetý analytik propadl kouzlu tohoto „přístroje“ a proč mu najednou nevadí absence jakéhokoliv důkazu efektivity. Ovšem argumentace pana profesora, že biochemická lobby (ke které sám dlouhá léta patřil, dokonce jako její přední a čestný člen) přístroj z konkurenčních důvodů do praxe nepustí, překračuje všechny meze soudnosti.

Všechny meze soudnosti a serióznosti, vlastností, bez kterých se vědecký pracovník neobejde. Prof. Chromý je autorem skript o bioanalytice. Ta vyšla v roce 2011. Dočkáme se třetího vydání, kde bude kapitola o metodě AMP? Bude ji někdo z lobby klinických biochemiků recenzovat?

Mgr. M. Bunešová, prof. MUDr. T. Zima, DrSc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?