Diakonie pacienty neohrozila

4. 9. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Diakonie v Sobotíně na Šumpersku nejednala protizákonně ani neohrozila své pacienty. Takový je závěr policejního prověřování událostí, které se v zařízení pro seniory odehrály letos v dubnu. Pro diakonii znamenají závěry policie úlevu.


V sobotínském středisku diakonie nastal v dubnu problém s podáváním léků. Staří lidé, kteří byli pacienty Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), zde nedostali tři dny medikamenty poté, co organizace propustila část zdravotních sester. S VZP se totiž nedohodla na smlouvě o poskytování ošetřovatelské péče a na platy zdravotnic neměla peníze.

Na diakonii podala příbuzná jedné z klientek trestní oznámení. „Na základě vyšetřování policie nezjistila žádné protiprávní jednání. Ani to, že by došlo k ohrožení života nebo zdraví osob, které se v uvedeném zařízení nacházejí,“ uvedl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Dodal, že policie věc uzavřela.

Pro vedení sobotínské diakonie je závěr šetření dobrou zprávou, ne však zadostiučiněním. „Uzavřela se tím jen malá kapitola. Problém podávání léků, a s tím spojené financování, se pro nás tímto nevyřešil,“ sdělila ředitelka střediska Diakonie v Sobotíně Hana Řezáčová.

„S VZP jsme se stále nedohodli, lékař stále neordinuje hrazené podávání léků lidem, kteří podle našeho názoru nejsou schopni léky užívat sami. My jsme tudíž stále v nevýhodné situaci – podáváme léky vlastními sestrami bez toho, že bychom dostali od VZP činnost zaplacenou,“ popsala situaci Hana Řezáčová.

Sobotínský lékař Alan Všetečka jakékoli pochybení odmítl. Uvedl, že podle stanov ministerstva zdravotnictví i metodiky VZP není podávání léků hrazeno z pojištění. „Dostali ode mě medikační listy s rozpisem léků u jednotlivých pacientů. Jejich povinnost byla léky klientům podávat,“ řekl v dubnu. Správnost jeho postupu potvrdila revize VZP i právníci ze Sdružení praktických lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?