Digitální mamografie: přesnější diagnostika u žen do 50 let

22. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Digitální mamograf umí přesněji detekovat premenopauzální karcinom prsu než tradiční mamografy, které fungují na bázi filmu. Výrazně přesnější výsledky byly u digitálního přístroje zaznamenány u žen mladších padesáti let a u žen s hustší mléčnou žlázou v prsní tkáni...


Tradiční mamografy nerozeznají karcinom prsu u premenopausálních žen tak přesně jako digitální přístroje

(P=0.003).

Potvrdila to americká studie, které se zúčastnilo téměř 50 tisíc žen. Výzkum vedl tým z University of North Carolina s podporou amerického Institutu pro výzkum rakoviny (National Cancer Institute). Výsledky studie zveřejnil časopis The New England Journal of Medicine.

Výzkumníci uvedli, že digitální mamografie by měla být vzhledem k větší přesnosti výsledků u mladších žen a pacientek s hustou mléčnou žlázou indikována právě u

těchto skupin.

Autoři výzkumu vybrali v 33 amerických městech 49 528 žen bez jakýchkoliv symptomů, které podstoupily mamografický screening na obou typech přístrojů. Analýza obsahovala data 42 760 žen z mamografického screeningu.

Mamogramy byly interpretovány nezávisle dvěma radiology a karcinom prsu byl zjištěn pomocí biopsie do 15 měsíců po zahájení studie nebo pomocí dalšího mamogramu do 10 měsíců po zahájení studie.

Studie mimo jiné zjistila:

• u žen mladších 50 let byl rozdíl oblasti pod čarou (AUC) 0.15; 95% CI 0.05 do 0.25; P=0.002

• u žen s hustšími prsními žlázami byl rozdíl AUC 0.11; 95% CI 0.04 až 0.18; P=0.003

• u premenopausálních a perimenopausálních žen byl rozdíl AUC 0.15; 95% 0.05 až 0.024; P= 0.002

Autoři výzkumu však poukázali na to, že nezjistili „žádný podstatný rozdíl v diagnostické přesnosti mezi digitální a filmovou mamografií u populace jako celku nebo u jiných předem definovaných skupin. Poukázali ale, že digitální mamografie má oproti té tradiční řadu výhod.

„Především snazší přístup ke snímkům a možnost diagnózy za pomocí počítače, zlepšené prostředky přenosu, možnost snadného vyhledávání získaného materiálu a jeho archivace. V neposlední řadě hraje roli i menší průměrná dávka radiace.“

Na druhou stranu připustili, že hlavní překážkou nahrazování tradičních mamografů digitálními přístroji zůstává jejich pořizovací cena. Digitální přístroje jsou totiž až čtyřikrát dražší než tradiční mamografy.

Zdroj: www.medpage.com

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?