Díky dotaci z EU zmodernizuje liberecká nemocnice psychiatrii

31. 8. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět nemocnic v krajích postaví za peníze z evropských fondů nové budovy pro svá psychiatrická oddělení, další dvě stavebníci opraví a vznikne nové centrum duševního zdraví. Celkem si zařízení rozdělí více než 1,5 miliardy korun.


Peníze byly vyčleněny na zřizování nových či rekonstrukce center duševního zdraví, stacionářů a ambulancí nebo zařízení akutní psychiatrické péče ve všeobecných nemocnicích. Podporu mohly získat také mobilní a terénní služby. Dotace ale nejsou pro psychiatrické nemocnice na lůžková oddělení.

Centrum doporučilo deset projektů, dva z nich jako náhradní. Fakultní nemocnice v Brně bude za 491 milionů korun rekonstruovat psychiatrickou kliniku včetně akutních lůžek. Vybuduje v ní stacionář a zázemí pro Centrum duševního zdraví. Tato centra jsou jedním z pilířů reformy psychiatrické péče.

V budoucnu by měla vzniknout jejich síť. Pracovníky centra jsou sociální i zdravotní pracovníci, vhodný je také člověk se zkušeností s duševní chorobou. Klientům mají pomáhat nejen v prostorách centra, ale i u nich doma nebo jinde. Smyslem center je neizolovat nemocné mimo společnost.
Nejvíc peněz z evropských fondů půjde na nové budovy. Dva nové objekty postaví za 268 milionů korun Fakultní nemocnice Plzeň, za 220 milionů korun vznikne nová budova také v Pardubické nemocnici a za téměř 170 milionů korun v Ostravě.

Opravy za 153 milionů korun čekají akutní psychiatrická oddělení nemocnice v Českých Budějovicích. Krajská nemocnice Liberec bude za 126 milionů opravovat a rozšiřovat dva stávající objekty psychiatrického oddělení, pořizovat přístroje a nábytek. Bezmála 76 milionů korun dostane Nemocnice Tábor na nový samostatný pavilon psychiatrie.

Náhradními projekty jsou modernizace pavilonu psychiatrie nemocnice v Havířově za skoro 49 milionů korun a zvýšení kvality psychiatrické péče v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem za 12 milionů korun.

V dalším kole dotací, do nějž bylo možné projekty přihlašovat do poloviny července, bude rozděleno 425 milionů korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?