Discovery AWARD 2015

15. 12. 2016 13:30
přidejte názor
Autor: Redakce

V pražském Karolinu byly uděleny výroční ceny Discovery AWARD za rok 2015 pro výzkumníky do 40 let.




Do 5. ročníku soutěže se přihlásilo třináct vědeckých prací z oblasti medicíny a farmacie. Odborníky z hodnoticí komise letos zaujala témata transplantace tkání produkujících inzulin a invazivní způsob léčby arteriální hypertenze.

Výroční ceny Discovery AWARD se udělují ve dvou kategoriích. V kategorii Inovativní klinické, diagnostické a preventivní přístupy získal letos cenu MUDr. Ján Rosa, Ph. D., z Centra pro arteriální hypertenzi III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha, a to za studii Prague-15: katetrizační radiofrekvenční

renální denervace jako nový způsob léčby arteriální hypertenze.

Ocenění v oblasti základního výzkumu v biomedicíně získal RNDr. Tomáš Koblas, Ph. D., z Institutu klinické a experimentální medicíny – Centra experimentální medicíny Praha za práci Reprogramming of Pancreatic Exocrine Cells AR42J Into Insulin-producing Cells Using mRNAs for Pdx1, Ngn3 and MafA Transcription Factors.

Výroční ceny Discovery AWARD jsou udělovány společností Novartis výzkumníkům do 40 let, kteří se zasloužili o výjimečný posun v medicínském či farmaceutickém výzkumu. Společnost tak chce podpořit zejména mladou generaci vědců a motivovat je k další práci v České republice.
Více informací najdete na: www.discoveryaward.eu.

Oceněný MUDr. Ján Rosa, Ph. D., ve společnosti prof. Romana Prymuly (vlevo) a PharmDr. Zdeňka Blahuty

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?