Distributoři stahují z českého trhu léky indické GVK Biosciences

2. 2. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Distributoři stahují z českého trhu léky indické firmy GVK Biosciences, případně přerušují dodávky léků. Důvodem je podezření z manipulace výsledků klinických studií medikamentů. Na svém webu to oznámil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).


V Česku bylo ke konci ledna na trhu osm léků firmy, u pěti z nich už bylo nahlášeno přerušení dodávek. Pozastavení registrací léků GVK Biosciences doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky.

„Státní ústav pro kontrolu léčiv intenzivně komunikuje se všemi dotčenými držiteli rozhodnutí o registraci jednotlivých léčivých přípravků. Držitelé postupně přerušují dodávky dotčených přípravků na český trh a někteří již zahájili stahování léků z lékáren,“ uvedl ústav.

„Všechny léky jmenované v rámci doporučení regulátora stahujeme už od poloviny tohoto týdne,“ řekl večer mluvčí distributorské firmy Michal Petrov televizi Nova.

Doporučení k pozastavení registrace vychází podle SÚKL ze závěrů inspekce provedené francouzskou lékovou agenturou ANSM, která zpochybnila věrohodnost klinických studií. Ústav ale zdůraznil, že se jedná pouze o preventivní opatření. „Neexistují žádné jednoznačné důkazy o možných rizicích či nedostatečné účinnosti, které by souvisely se zjištěnými pochybeními v provádění studií,“ sdělili pracovníci SÚKL.

Podobně už přistoupilo k přípravkům GVK Biosciences Slovensko. Tamní státní lékový ústav oznámil, že se z trhu stahuje 11 léků, které se používají například při léčbě onemocnění srdce, demence nebo alergií.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?