Dítě prohlášené za mrtvé najednou otevřelo oči

30. 8. 2010 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
K neuvěřitelnému případu došlo v jedné australské nemocnici. Žena porodila předčasně dvojčata a lékaři jí řekli, že jedno z nich nemá šanci na přežití. Dali jí ho, aby se s ním rozloučila. Po dvou hodinách laskání v náručí však novorozenec otevřel oči.


Lékaři nedávali malému Jamiemu Oggovi žádné šance na přežití. Spolu se sestrou Emily se narodili ve 27. týdnu těhotenství; vážil necelý kilogram.

Po dvaceti minutách boje lékařů o jeho život a pokusů přimět jej dýchat byl prohlášen za mrtvého, informoval o tom list Daily Mail.

Kate vzpomíná: „Lékař se mě zeptal na jméno dítěte. Jamie, odpovídám. Otáčí se ke mně s mým synem, který byl již zabalený, a říká: Je mi líto, ztratili jsme ho, nezvládl to. Byl to nejhorší pocit, který jsem kdy cítila.“

Klokaní dotek

Lékaři jí pak dali na chvíli Jamieho pochovat, aby se s ním rozloučila. „Rozbalila jsem ho z jeho přikrývky. Byl tak ochablý, jeho ruce a nohy padaly podél jeho tělíčka. Sundala jsem si šaty a položila ho na svou hruď tak, aby jeho hlava ležela přes mou paži. A takto jsem ho držela,“ popisuje Kate.

„Vůbec se nehýbal a my s Davidem jsme na něj začali mluvit. Řekli jsme mu, jak se jmenuje a že má sestru.“ Jamie občas zalapal po dechu, což však lékaři popsali jen jako reflexní pohyb. „Po několika minutách jsem začala cítit, že se hýbe… Pomyslela jsem si, bože, co se děje. Pak otevřel oči. Byl to zázrak,“ popisuje šťastná matka.

Jamie začal hýbat hlavou. Lékaři, který ho prohlásil za mrtvého, rodiče sdělili, že se hýbe a dýchá, ten to však opět označil za reflexní pohyby s tím, že není žádná šance, aby dítě žilo.

Kate se ale nevzdala, k pusince mu přiložila prst s kapkou svého mléka. Malý Jamie ho olízl a začal k překvapení všech pravidelně dýchat. Když dítě začalo přijímat mléko z prstu matky, lékař se vrátil se stetoskopem, aby si poslechl jeho hrudník, a začal kroutit hlavou se slovy: „Nevěřím tomu.“

Kate, která teď o svém zázraku vypráví, zdůrazňuje důležitost tzv. péče kůže na kůži, v Austrálii známé jako klokaní dotek. Princip spočívá v tom, že se dítě přiloží přímo na holé tělo jeho matky. V podobných případech se jinak dítě běžně dává do inkubátoru. Manžel Kate - David - v australské televizi řekl, že má velmi silnou ženu a Jamie přežil jen díky ní. Lékař, který dítě označil za mrtvé, do pořadu odmítl přijít.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?