Divadelní průvod Prahou zahájil Týdny pro duševní zdraví

12. 9. 2006 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Divadelním průvodem začaly dnes v Praze Týdny pro duševní zdraví 2006. Tato humanitární a kulturní akce se koná od roku 1990 a jejím smyslem je informovat veřejnost o problematice duševně nemocných. Letošní ročník se jmenuje Tančíme ve stejném rytmu a snaží se o co největší propojení mezi duševně nemocnými a zdravými...


Praha -

Průvod masek za doprovodu bubnů a píšťal protančil z Ungeltu Celetnou ulicí, Ovocným trhem a Staroměstským náměstím. Účastníky průvodu byli jednak členové divadla Continuo a skupina Samba Tam-Tam Batucada, ale také klienti pořadatelského sdružení Fokus Praha, které se zaměřuje především na péči o lidi s dlouhodobým duševním onemocněním. Kostýmy měly podle jednoho z účastníků odkazovat mimo jiné na fakt, že „pod maskou bláznovství se skrývá člověk v každém z nás“. Na závěr průvodu předal divadelní soubor Continuo sdružení Fokus Praha symbolické vejce, čímž Týdny pro duševní zdraví zahájil.

Týdny pro duševní zdraví, které potrvají do 10. října, se svým programem snaží zejména o zlepšení postoje k duševně nemocným a o větší toleranci společnosti. Jedním z cílů organizátorů je vyvrátit některé mýty, které o duševním zdraví ve společnosti panují. Jedná se například o spojování duševního onemocnění s mentální retardací či nedostatkem charakteru, přesvědčení, že duševní nemoci nelze vyléčit, nebo že se duševní nemoci týkají pouze lidí z bohatých zemí. Upozorňují také na to, že duševně nemocí lidé nemají menší produktivitu práce a nejsou nebezpeční a agresivní.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?