Divize Medical Ser vices pomáhá dětem v nouzi

29. 9. 2016 16:09
přidejte názor
Autor: Redakce

Poslední červencový čtvrtek vyjela naše divize Medical Services Mladé fronty do Nemocnice Strakonice, aby až do pátku pomáhala s péčí o děti umístěné v Dětském centru Jihočeského kraje, o. p. s.




Divize Medical Services Mladé fronty je partnerem Dětského centra Jihočeského kraje. V rámci spolupráce jsme se proto vydali do Strakonic, abychom pomohli tím, že jsme se dva dny individuálně věnovali dětem. Zleva v horní řadě: Lukáš Ledvina, ředitel Medical Services Karel Novotný, Jan Pazderský, Markéta Mikšová, Jiří Suchánek, Jakub Tichý, Lubomír Mikulka, Vladimír Kratochvíl, Jana Pertlíčková, tisková mluvčí MF Pavlína Míčová, ředitel dětského centra Martin Karas. V dolní řadě: Květa Havlová, šéfredaktorka časopisu Zdravotnictví a medicína Petra Klusáková, Jindřiška Bláhová, obchodní ředitelka Medical Services Kristína Kupcová a Ester Šváchová.
V centru nejsou sourozenci rozděleni, ale mohou tu být spolu. Děti jsou zvyklé se o všechno dělit. Dokonce i o strejdu, který je ochotně nosil.
„Jé, podívejte se, sedm kočárů, co se to děje? Za co, prosím vás, demonstrujete? Tolik kočárků pohromadě jsem ještě nikdy neviděl! To je asi nějaký kočárkářský gang. Nebo že by den matek?“ komentovali s údivem kolemjdoucí procesí tet, které hromadně vezly spící miminka na procházku po Strakonicích a okolí. Budily značnou pozornost.
Některé děti byly z běhání i nečekaných zážitků už unavené, tak přišli na řadu hodní strejdové, kteří je trpělivě nosili na ramenou „na koni“. To je prima mít strejdu jenom pro sebe!
Část divize se v pátek ráno vydala s dětmi na výlet vlakem do Blatné. Děti byly nadšené už jen z jízdy vlakem. V rozlehlé zámecké zahradě na ně čekali daňkové, kteří jsou na lidi zvyklí, a tak si je děti mohly i pohladit. Moc se jim tam líbilo, k čemuž přispělo jistě i hezké počasí. Ostatní kolegové se věnovali miminkům a dětem, které nemohly na výlet třeba kvůli viróze.
Prostředí dětského centra je opravdu krásné a přívětivé. Důležitější ale je, že lidé, kteří zde pracují, jsou ohromně milí, laskaví a trpěliví. Jsou pozitivně naladění, nikdo děti nepeskuje, děti jsou vychované a poslouchají téměř na slovo. A tak jsme si užívali, že si v této neuvěřitelné atmosféře můžeme miminko pochovat, nakrmit, přebalit i vykoupat. Nádherný zážitek.
„Nemusíme si nic předstírat, představujeme vám opravdovou realitu. Každá ruka, která se u nás v centru věnuje dětem, je dobrá. Vaše pomoc je dobrovolná a upřímná. Dáváte dětem něhu a pocit bezpečí, prostě kus sebe. Jsme rádi, že jste nám přijeli pomoc a moc si toho vážíme. Jste tu kdykoli vítáni,“ rozloučil se s námi ředitel centra Mgr. Martin Karas.
Starší děti nám na procházce předváděly, kolik mají energie. Pobíhaly, mluvily jedno přes druhé a samozřejmě chtěly tu zmrzlinu, tu ledovou tříšť nebo hranolky. Hlavně když je to jenom pro mě a když mám tetu jenom pro sebe, můžu se jí držet za ruku a pěkně si s ní povídat. Byly v sedmém nebi a večer usnuly, jako když je do vody hodí.
Zařízení poskytuje sociální rehabilitaci matkám nebo rodinným příslušníkům a další služby v rámci pomoci upevnění vztahu ohrožených rodin. Většina dětí se tu moc neohřeje, daří se je umisťovat do adopce či do pěstounské péče. Miminka tu bývají často také jen přechodně kvůli potížím v rodině. Po jejich vyřešení se děti vrátí ke své mamince a tatínkovi.
Miminka většinu času prospala ve svých postýlkách nebo v našich náručích. Sestry z centra nám potvrdily, že i na těch nejmenších kojencích je vidět celkové zklidnění. Když se jim věnuje jedna osoba, která je chová, hladí a mazlí se s nimi, děti jsou spokojené a v klidu. Mazlení jsme si užili i my. Ačkoli jsme se báli, že při odjezdu ze Strakonic budeme smutní, i přes pár slz, že se loučíme, jsme odjížděli nadšení. Děti nám dobily baterky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?