Dlouholetá šéfka FN Plzeň Kunová končí ve funkci

25. 6. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouholetá ředitelka plzeňské fakultní nemocnice, největšího zdravotnického zařízení na západě Čech, Jaroslava Kunová skončí o prázdninách ve funkci. Na místo nového ředitele nemocnice s více než pětimiliardovým ročním obratem a více než 4000 zaměstnanci je vypsané výběrové řízení, řekla Kunová ČTK.


Důrazně odmítla spekulace, že její odchod z funkce je ze strany ministerstva vynucený. O ukončení svého šestnáctiletého působení v čele nemocnice uvažovala už dříve, má už důchodový věk, řekla.

„Budu čekat, až se vybere nový ředitel, abych mu to předala. Zřejmě během prázdnin proběhne výběrové řízení. Pak bych končila,“ řekla Kunová. Předpokládá, že v nějakém přechodném období by novému řediteli práci předala. Odejít chtěla prý původně na začátku roku, nakonec se s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) dohodla na letním termínu.

V médiích se objevily spekulace o tom, že rezignace Kunové je vynucená. Údajně si na nemocnici stěžoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se ve FN v březnu podrobil operaci, při níž mu lékaři po zhubnutí odstranili přebytečnou kůži. Postihly ho ale zdravotní komplikace.

„Odmítám nepodložené mediální spekulace, že by můj odchod z funkce ředitelky nemocnice byl způsoben nátlakem ze strany ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, se kterým mám po celou dobu svého profesního života korektní vztah a oba k sobě chováme vzájemnou úctu. Na vyhlášení výběrového řízení a ukončení mého působení jsme se dohodli zejména kvůli mé touze se více věnovat soukromému životu, po dlouhých letech ve vysokých funkcích si také více odpočinout,“ uvedla v prohlášení Kunová.
Pokud by podle ní existovala jakákoli forma nátlaku ze strany ministra, naopak by se tomu tvrdě postavila.

Jakýkoli nátlak odmítl také mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll. „Paní ředitelka se těší velké odborné úctě, a to jak ze strany ministerstva zdravotnictví, tak ze strany ministra Němečka osobně,“ uvedl. Štoll i Kunová uvedli, že dostala už při jednání o odchodu od ministra nabídku další spolupráce ve fakultní nemocnici nebo přímo na ministerstvu.

Kunová nastoupila do nemocnice v roce 1998. Podle ní byla z velkých nemocnic nejvíce zadlužená. „Snad proto tehdy nebyl vybrán jako ředitel lékař, ale někdo, kdo pomůže hlavně ekonomicky,“ řekla. Její nástupce by měl být buď lékař, ekonom nebo právník. Sama se teď prý nejvíc těší, že bude mít víc času na rodinu, vnoučata i na oblíbený golf.

FN Plzeň má ve dvou areálech Bory a Lochotín 1689 lůžek. Ročně má přes 71.000 hospitalizací, víc než 3000 porodů a 969.000 ambulantních vyšetření. Na 54 klinikách, odděleních a ústavech zaměstnává 4392 lidí. Roční obrat loni činil 5,37 miliardy korun. Ekonomicky patří nemocnice k nejúspěšnějším.


Vyjádření MZ ČR v plném znění

Ministerstvo zdravotnictví odmítá jakýkoliv nátlak na odchod z funkce paní ředitelky Jaroslavy Kunové, o kterém nepravdivými spekulacemi informuje MF DNES. Paní ředitelka se těší velké odborné úctě, a to jak ze strany Ministerstva zdravotnictví, tak ze strany ministra Němečka osobně.

Hlavně proto přistoupil na její přání odejít po mnoha letech ve funkci na zasloužený odpočinek a nevěnovat tak velkou část svého života pracovním povinnostem.

Paní ředitelce Kunové bylo již během jednání o odchodu nabídnuto zejména kvůli profesní odbornosti a také úctě, které se ze strany pana ministra těší, aby i nadále mohlo zdravotnictví využívat jejich rozsáhlých zkušeností při spolupráci, jak v samotné fakultní nemocnici, tak nějakou formou přímo na Ministerstvu zdravotnictví.

Proto spekulace o jejím vynuceném odchodu považuje Ministerstvo zdravotnictví za nekorektní zejména vůči paní ředitelce samotné, protože zásadně poškozují její osobní hodnotu pro zdravotnický systém České republiky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?