Dluhy na zdravotním pojištění u VZP loni stouply o 8 miliard

25. 2. 2010 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Dluhy na zdravotním pojištění u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) loni stouply o osm miliard korun, informuje o tom dnešní deník E15. Za poslední dva roky se pohledávky VZP zvýšily na dvojnásobek - o 15 miliard korun. Lidé a podniky dluží pojišťovně celkem více než 30 miliard korun.


„Jedná se o řádově statisíce dlužníků. Někteří mají jenom drobné dluhy nebo neuhrazenou část dluhů původních,“ řekl deníku mluvčí VZP Jiří Rod. Přesný počet dlužníků prý pojišťovna nevykazuje.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která má 6,2 milionu pojištěnců, ročně hospodaří zhruba se 150 miliardami korun. Loňských osm miliard pohledávek po lhůtě splatnosti tvoří kolem pěti procent ročních příjmů.

Pojišťovna má na vymáhání pohledávek celé oddělení. Přesto si nyní kvůli dluhům najala Advokátní kancelář Němec, Bláha a Navrátilová, v níž má podíl exministr spravedlnosti Pavel Němec, exekutor Juraj Podkonický a firma BSP Lawyer Partners. Za čtyři roky vymáhání dluhů jí VZP vyplatí 400 milionů korun, informuje E15.

„Vybrané konsorcium nebude za nás peníze vymáhat, to budeme dělat i nadále sami. Víme ale, že řadu kroků lze provést lépe a efektivněji, a proto očekáváme, že vzroste počet vymožených pohledávek,“ uvedl mluvčí.

Pojišťovna předpokládá, že díky spolupráci s najatou právní kanceláří dostane od dlužníků za čtyři roky navíc 1,6 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?