Dnes je Světový den ledvin, lidé se mohou nechat bezplatně vyšetřit

14. 3. 2013 7:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Akutní poškození ledvin je tématem osmého Světového dne ledvin. Dnes si v řadě měst mohou lidé dát ledviny bezplatně vyšetřit. Lékaři chtějí tohoto dne využít také k osvětě o příznacích onemocnění, prevenci i léčbě. V předchozích ročnících mělo zhruba 15 procent vyšetřených sníženou funkci ledvin, z nich 80 procent se do té doby nikde neléčilo. Novinářům to řekl přednosta kliniky nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice a místopředseda České nefrologické společnosti Vladimír Tesař.


„Ledviny nebolí a často na sebe neupozorňují, i když mohou být někdy i závažně poškozeny,“ varoval. Akutní poškození je spojeno s náhlým poklesem nebo úplnou ztrátou funkce ledvin, jedním z prvních projevů je pokles tvorby moči. Akutní poškození nemusí být takového stupně, že by vyžadovalo léčbu dialýzou, a přesto je významné. Pacienti mívají dlouhodobé následky, může u nich vzniknout chronické poškození.

Preventivní akce je zaměřena hlavně na odhalení chronických poškození a informaci o projevech akutních poškození. Při chronickém poškození fungují ledviny i na méně než 20 procent a pacient to nemusí poznat. Zhruba třetina pacientů se o onemocnění dozví až při nástupu na dialýzu.

Ledviny jsou životně důležité, filtrací krve odstraňují z těla odpadní látky. Každý den očistí 180 litrů krve, tedy veškerou krev až padesátkrát.

„My chceme upozornit také na to, že poškození ledvin se často vyvíjí s užíváním běžných léků, například nesteroidních antirevmatik a analgetik,“ připomněl profesor.

Tyto léky si lidé mohou volně koupit a často podle Tesaře neberou vážně varování ohledně dávek léků a kombinace s jinými léky. „Opakovaně jsme viděli i selhání ledvin po předávkování těmito léky, pacient musel být léčen dialýzou,“ řekl. Zhoršit funkci ledvin mohou také přípravky na vysoký tlak v nevhodných kombinacích s těmito léky, rizikové mohou být i některé přípravky čínské medicíny.

Preventivní vyšetření funkce ledvin je bezbolestné, dělá se z malého množství krve z prstu a malého množství čerstvé moči. Podceňovat by je neměli lidé s cukrovkou, vysokým tlakem, srdečním selháním či závažným onemocněním jater a lidé obézní. Více ohroženi jsou také kuřáci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?