Dnes se koná celonárodní sbírka Český den proti rakovině

16. 5. 2012 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé v České republice dnes mohou přispět na tradiční sbírku s názvem Český den proti rakovině, jejíž šestnáctý ročník pořádá občanské sdružení Liga proti rakovině. Letošní sbírka se zaměřuje na nádorová onemocnění ledvin, v jejichž výskytu se Česko dostalo v celosvětovém srovnání na první místo.


Přispět může každý, kdo si od dobrovolníků zakoupí za minimálně dvacet korun žlutou kytičku měsíčku lékařského s oranžovou stužkou.

Výskyt nádorů ledvin vzrostl v Česku za posledních 35 let téměř čtyřnásobně a tento typ nádorů tvoří asi šest procent všech nádorových onemocnění v ČR. Cílem letošního ročníku sbírky je informovat veřejnost o možnostech, jak si své ledviny chránit. Lidé by měli dodržovat pravidelný pitný režim, konzumovat kvalitní potraviny, nekouřit, předcházet zánětům v organismu a mít dostatek pohybu. Každou prodanou kytičku doplní informační letáček.

Pro letošní sbírku je připraveno 800.000 žlutých kytiček s oranžovou stužkou. Prodávat je bude v 930 městech a obcích ČR přes 11.000 dobrovolníků převážně z řad studentů, do akce se však zapojí i hasiči, skauti, Český svaz žen, Česká pošta a knihkupectví.

V Praze na Můstku bude postaven velký žlutý stan, kde budou zájemcům poskytovat odborné konzultace lékaři z Dermatovenerologické kliniky Nemocnice Na Bulovce. Žluté kytičky zde budou prodávat i moderátoři Českého rozhlasu, zpěvačka Heidi Janků či sourozenci Gondíkovi. V rámci doprovodného programu tu vystoupí zpěváci Xindl X, Vladimír Hron, Radek Tomášek a návštěvníkům zahrají a zatančí folklorní soubory Jackové, Zaolzi a cimbálovka Mionší z Jablunkovska.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?