Do Barmy se vrátily dvě děti, které byly operovány v Motole

26. 9. 2012 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Do barmského Rangúnu se vrátily dvě děti ve věku osm a devět let, které byly úspěšně operovány na Dětské kardiochirurgické klinice v pražském Motole. Třetí dětský pacient, holčička stará rok a půl, zůstává v péči českých lékařů a v Praze bude absolvovat delší rekonvalescenci.


ČTK o tom v tiskové zprávě informovalo ministerstvo zahraničních věcí.

Děti do Prahy přiletěly v rámci programu Medevac v červenci. Trpěly těžkými srdečními vadami, které by v Barmě nebylo možné operovat. Chybějí tam totiž odborníci i přístroje. Jejich návrat do Rangúnu dnes proběhl bez komplikací. „Na letišti děti převzal dětský kardiochirurg a ošetřující lékař dětských pacientů Kchin Maun U, který ocenil spolupráci s českými lékaři a vyjádřil naději, že program MEDEVAC bude nadále úspěšně pokračovat,“ uvedl ministerstvo.

Program Medevac je určen hlavně pro děti ze zemí, kde se válčí nebo mají jiné potíže a nejsou pro ně léčebné možnosti. Využívají ho ale i dospělí. Například na začátku července do Prahy přicestovala pětice Libyjců, kteří utrpěli zranění v občanské válce.

Program Medevac vznikl v roce 1993 na pomoc lidem z válečného konfliktu v Bosně a Hercegovině a pak také v Kosovu. Spolupracují na něm ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí a obrany. Zatím se díky němu léčilo více než 150 pacientů z různých zemí světa. Loni v červnu vláda schválila rozšíření humanitární pomoci i do severní Afriky. Přicestovat by mohli i nemocní ze Sýrie. Na programu spolupracují ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí a obrany.

Barma patří k nejchudším zemím světa, měla vojenskou vládu od roku 1962. Loni v březnu represivní vojenská junta předala formálně moc civilní vládě, která začala provádět demokratické reformy. Kritici tvrdí, že civilní vláda je jen zástěrkou a ve skutečnosti nadále vládnou mocné vojenské kruhy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?