Do kardiocenter putují další stamiliony

8. 4. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř jeden a půl miliardy korun poputuje z evropských fondů na vybavení nebo modernizaci přístrojů v kardiocentrech. Peníze by zařízením měly být odeslány ještě do konce tohoto roku.


Nárok na dotace z evropských fondů má všech sedmnáct nově ustanovených kardiocenter, ta musela pro zařazení do této sítě splnit přísné podmínky.

Ministerstvo předpokládá, že zařízení budou požadovat především diagnostiku. Žádosti nemocnice musí odevzdat do dnešního dne. Optimální standard vybavení stanovila odborná společnost.

Celkově je pro období 2007-213 na modernizaci zdravotnictví určeno 8 miliard korun, nyní mohou zařízení využít 1,4 miliardy korun.

Centralizaci péče sice kritizuje mnoho menších zařízeních, která se do nové sítě nedostala, odborníci si ji ale pochvalují.

Vedle finančních úspor totiž takové opatření zlepšuje zejména kvalitu péče. To dokazují i čísla: na infarkt v Čechách umírá o polovinu méně lidí než před 15 lety.

Jasné výsledky

Snaha centralizovat kardiovaskulární péči není žádnou novinkou. Definitivně byly tyto snahy naplněny až v minulém roce. To ministerstvo zdravotnictví ustanovilo auditní tým, který měl stanovit podmínky toho, co musí zařízení splnit.

Na základě přihlášek pak auditní tým objel zařízení: výsledkem je síť zahrnující 11 komplexních kardiovaskulárních center a dalších šest center, která poskytují tyto služby bez kardiochirurgie. Tato centra zajišťují péči o zvláště nákladné a složité případy včetně například transplantací srdce.

„Kardiocentrem se dříve nazývalo kde co, neexistovalo žádné rozlišení. Proto došlo ke stanovení této sítě, tím jsme zlepšili orientaci pacienta a zajistily prostředky k špičkovému dovybavení těchto center,“ uvedl náměstek ministryně Marek Šnajdr.

A čísla podle odborníků dokazují, že se tento trend vyplácí. Riziko, že pacient zemře, je ve specializovaném zařízení, které léčí stovky infarktů ročně, zhruba čtyři procenta.

„Když pacient přijde do menší, okresní nemocnice, která má podobných případů desítky, úmrtnost je patnáct až dvacet procent,“ řekl člen výboru České kardiologické společnosti a přednosta 3. kardiologické kliniky pražské vinohradské nemocnice Petr Widimský.

Všichni nemohou dělat všechno

S koncetrací péče souvisí i soustředění odborníků ve špičkových pracovištích. I proto se vyplatí do kardiocentra podle odborníklů jet. A možnost k tomu má podle nich každý.

V České republice totiž neexistuje místo, které by bylo od kardiocentra víc než 80 kilometrů.

Na nemoci srdce a cév umírá každý rok v Česku 50 tisíc lidí, což je polovina ze všech úmrtí. Protože populace stárne, bude nemocných přibývat. Péče o tyto pacienty přitom nikdy nebyla v Česku komplexní.

Statut komplexního kardiocentra uděluje ministerstvo zdravotnictví na dva roky, počet sedmnácti pracovišť považuje za ideální.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?