Do Libérie byly zaslány první experimentální vakcíny proti ebole

23. 1. 2015 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Do Libérie míří zásilka prvních 300 dávek experimentální vakcíny proti ebole. Informoval o tom server BBC News. Firma GlaxoSmithKline (GSK) chce látku otestovat na 10.000 dobrovolnících.


Zaslaná očkovací látka je od propuknutí nynější epidemie krvácivé horečky vůbec prvním preventivním lékem, který bude k dispozici v jedné z nejhůře postižených zemí. Jedna z verzí vakcíny dosud byla vyzkoušena na 200 zdravých dobrovolnících v Británii, USA, Švýcarsku a Mali.

Experti ale upozorňují, že bude obtížné prokázat skutečnou účinnost očkovací látky, protože nových případů eboly se v posledních týdnech vyskytuje stále méně.

Firma GSK potvrdila, že vakcína má do liberijské metropole Monrovie dorazit dnes. První dobrovolník by měl být imunizován v nejbližších týdnech.

Celkově má být pokusně očkováno celkem 30.000 dobrovolníků včetně zdravotníků z „přední linie“. Z toho 10.000 má být očkováno nyní dodanou vakcínou od GSK, na dalších 10.000 má být vyzkoušen placebo efekt a dalších 10.000 lidí by mělo dostat jiné experimentální injekce.

Celkem se už nemocí v západní Africe nakazilo téměř 22.000 lidí, z čehož více než 8600 nemoci podlehlo. Nejvíce nakažených a mrtvých připadá na Sierru Leone, Guineu a Libérii, v nichž se také mají odehrát zkoušky experimentálních vakcín proti ebole. Virus eboly se dosud podařilo zcela vymýtit v Mali, Nigérii a Senegalu.

Proti ebole doposud neexistuje žádný oficiálně schválený lék a ani vakcína. Několik slibných preparátů je ale ve vývoji. V případě vakcín se od podzimu testují dvě látky, jedna je od společnosti GlaxoSmithKline a druhou vyrobily ve spolupráci firmy NewLink Genetics a Merck. Třetí preparát, který vyvinula společnost Jansen patřící pod Johnson & Johnson, je v současné době ve fázi prvních testů na lidech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?