Do příštího roku by se svět mohl zbavit dětské obrny

9. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidstvo má reálnou šanci, že do příštího roku bude zcela zbaveno hrozby dětské obrny. Po černých neštovicích by mohlo jít o druhou nebezpečnou infekční chorobu, kterou by se podařilo zcela vymýtit. Uvedl to v Indii americký zdravotnický představitel Tommy Thompson...


DILLÍ -

„Pravděpodobně nám zbývá posledních 1000 případů,“ sdělil Thompson s tím, že případy dětské obrny registruje již jen Indie, Pákistán, Afghánistán, Egypt, Nigérie a Niger.

Vymazat poslední skupinu však bude nejtěžší úkol, protože kvůli chudobě a nedostatečnému vzdělání obyvatelé těchto oblastí nechápou nutnost očkování, dodal.

Indie letos nahlásila pouze osm nových onemocnění dětskou obrnou, přičemž loni jich bylo v této zemi zaznamenáno 260 a v roce 2002 přes tisícovku, řekl dále Thompson.

Když bylo v roce 1988 zahájeno celosvětové úsilí o odstranění dětské obrny do roku 2005, existovalo ve 125 zemích 350 tisíc případů této choroby.

Aby Světová zdravotnická organizace mohla oficiálně prohlásit tuto nemoc za zlikvidovanou, je třeba, aby se na světě nevyskytl jediný pacient s dětskou obrnou po dobu tří po sobě následujících let.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?