Do protestní akce zdravotníků se zapojila asi třetina nemocnic v ČR

21. 11. 2012 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
V zemích visegrádské čtyřky (V4) se včera konal první společný protest zdravotníků. V Česku se sešli na shromážděních asi v 60 nemocnicích, na Slovensku v pěti velkých nemocnicích a přidaly se k nim i zdravotní sestry. V Maďarsku se podle agentury MTI připojilo 10.000 zdravotníků. V Polsku před ministerstvem zdravotnictví ve Varšavě bylo několik desítek demonstrantů, předali na ministerstvu petici s požadavky lékařů.


Lidé se ve všech čtyřech zemích sešli symbolicky pět minut po dvanácté. V Česku se brojilo hlavně proti rušení nemocnic, v dalších zemích protestovali proti výši mezd a objemu peněz ve zdravotnictví vůbec.

V ČR akci pořádal Lékařský odborový klub (LOK), zapojila se do něj asi třetina českých a moravských nemocnic. Na shromáždění pozvali čeští zdravotníci také veřejnost.

„Pacientům chceme vzkázat, že jsme na jejich straně, že bojujeme o záchranu systému a že jsme ji upřednostnili před tím, aby nám momentálně vzrostly platy. Vládě bych chtěl vzkázat, ať to nebere na lehkou váhu, že pokud se prokáže, že jsme schopni na půdorysu V4 pracovat, tak je toto první krok a rozhodně není poslední,“ řekl ČTK šéf LOK Martin Engel.

Účastnil se shromáždění v pražské Nemocnici Na Bulovce, kde připomněl memorandum o zvyšování platů lékařů, jež před dvěma roky s vládou vyjednal. Splněna byla ale jen část vládních slibů.

Engel kritizoval i další kroky vlády, které podle něj vedou ke zhoršení podmínek pro pacienty i zdravotníky, například vyhlášku o dojezdových dobách k lékaři či o personální vybavenosti nemocnic. Odmítl plány zdravotních pojišťoven na rušení lůžek, které podle něj povedou v prvním kroku k zániku 30 ze zhruba 150 akutních nemocnic.

Symbolicky pak před sedmi desítkami přítomných sňal doktorský plášť a odkryl fialové tričko se symbolem prchajícího zdravotníka s vysvětlením, že odložení pláště je pro něj symbolem toho, že v nemocném systému zdravotnictví by zůstat nechtěl. Dostalo se mu za to mohutného potlesku.

Ke kritice plnění memoranda řekl ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví, že ve fakultních nemocnicích stouply lékařům během dvou let platy v průměru o 10.000 korun, řada už jich dosáhla cílového požadavku na trojnásobek průměrného platu v zemi. Platy v krajských a soukromých nemocnicích ministerstvo ovlivnit nemůže.

K rušení akutních lůžek, které vyhodnotí pojišťovny jako nadbytečná, Sršeň uvedl, že ČR má nejvíc akutních lůžek na počet obyvatel, například ve Švédsku jich na stejný počet obyvatel mají polovinu. „Pro pacienty je informace o rušení nadbytečných lůžek pozitivní, protože rušit se budou jen pracoviště, která nejsou dost využita, mají tedy malé zkušenosti. Takže soustředěním se naopak péče pro pacienty zlepší,“ řekl.

Protestní akce byla symbolická, péče o nemocné nebyla narušena. V nemocnicích byly vyvěšeny vysvětlující letáčky, zdravotníci je také rozdávali pacientům.

Protest se konal pod heslem Zachraňme zdravotnictví s dovětkem ve všech čtyřech zemích Nemocný systém je nebezpečný pro každého. V nemocnicích se na shromáždění hovořilo mimo jiné o tom, že zdravotnictví ohrožuje vpád trhu, živelná privatizace nemocnic a posilování pravomocí zdravotních pojišťoven. Špatné zkušenosti s tím mají hlavně na Slovensku a v ČR.

Protest v ČR podpořily zdravotnické odbory, lékařská komora, sdružení nemocnic, organizace pacientů i zdravotně postižených. Obávají se zániku nemocnic, které nedostanou od ledna 2013 od pojišťoven novou smlouvu.

V řadě českých a moravských nemocnic se k včerejší akci připojili také členové zdravotnických odborů. Jejich svaz je ve stávkové pohotovosti a vyzval ministra Leoše Hegera (TOP 09) k odstoupení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?