Do Uherského Hradiště se vrátí lékaři, co měli spory s bývalým ředitelem

13. 3. 2013 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Do nemocnice v Uherském Hradišti, jejíhož ředitele Antonína Karáska v pondělí odvolali krajští radní, by se měli postupně vracet lékaři, kteří z ní odešli kvůli neshodám s bývalým ředitelem. Novinářům to řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Lubomír Nečas (SPOZ). Kraj coby zřizovatel odvolal celé představenstvo včetně jeho předsedy Karáska. Důvodem byly podle Nečase především odchody lékařů a velmi přísný režim. Novým ředitelem se stal lékař Petr Sládek, který byl dříve náměstkem ředitele.


Prvním úkolem nového představenstva bude podle Nečase nemocnici personálně stabilizovat. „Nové představenstvo již předem sondovalo, kteří lékaři by byli ochotni se vrátit. Řada jich přislíbila, že jakmile pan Karásek odejde, tak se do nemocnice vrátí,“ uvedl Nečas. Změna představenstva se připravovala delší dobu, více kandidátů na ředitele nebylo, kraj nevyhlašoval výběrové řízení. Odvolání Karáska označil Nečas za jeden z bodů, které si vytyčil při nástupu do funkce.

Konkrétní personální změny budou nyní podle něj na novém představenstvu, řada lékařů v nemocnici pracuje na částečný úvazek, dojíždí ze Slovenska či zlínské krajské nemocnice. Ve funkcích zůstanou dva náměstci, kteří podle Nečase drželi nemocnici na dobré úrovni. Hradišťská nemocnice byla jako jediná z krajských nemocnic loni zisková.

Z nemocnice odešlo údajně kvůli neshodám s Karáskem loni a předloni 25 ze 145 lékařů. „Byli nahrazeni lékaři s určitou odborností, které by měly být srovnatelné, ale dostali jsme impulzy od zdravotníků i pacientů, že úroveň se tam začíná snižovat,“ podotkl Nečas. Někteří pacienti podle něj začali vyhledávat jiné nemocnice.

Karásek již dříve v rozhovoru pro ČTK odmítl, že by měl problémy s lékaři. V nemocnici chce zůstat jako urolog. Problémy se v nemocnici vyhrotily při odborářské akci Děkujeme, odcházíme na začátku roku 2011. Karásek nejdříve odmítal přijmout zpět všechny lékaře, kteří podali výpověď. Trval na tom, že si musejí podat žádost o přijetí do pracovního poměru. Nakonec se s doktory dohodl s podmínkou, že přijdou o příspěvek za věrnost, který nemocnice vyplácí formou příspěvku na penzijní připojištění. Nemocnice byla jediná v Česku, která nechtěla stažení výpovědí akceptovat.

Ve zlínské krajské nemocnici podal rezignaci člen představenstva Pavel Miča, na jeho místo byl jmenován přednosta porodnicko-gynekologického oddělení Zdeněk Adamík. V dalších nemocnicích kraj změny nechystá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?