Do výdejen léků zatím neinvestujte

24. 7. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé na venkově to budou mít i v budoucnu daleko pro léky. To je asi jediná jistota. Jinak se s novou vyhláškou ministerstva zdravotnictví, která umožnila vznik takzvaných výdejen léků, pojí spíš samé otazníky.Na výdejny klade stát menší nároky než na klasické lékárny. Takže je lze zprovoznit levněji...


Dosluhující ministr zdravotnictví David Rath proto věřil, že by je mohli obchodníci otevírat i ve venkovských oblastech. Dosud je totiž pokrytí republiky značně nerovnoměrné. Většinu ze zhruba dvou a půl tisíce českých lékáren zatím podnikatelé provozovali ve městech a obchodních centrech, které slibují velké zisky.

Ani po nové vyhlášce se ale obchodníci na venkov moc nehrnou. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv se za několik prvních týdnů sešlo jen pár projektů na otevření výdejen. Navíc i ty míří znovu do měst, do menších obcí téměř žádný. Náklady na vybudování výdejny jsou několikanásobně nižší než na plnohodnotnou lékárnu, podnikatelé si ale i přesto nejspíš spočítali, že se ani taková prodejna na venkově „nerentuje“. I kdybyste se ale přece jen nyní rozhodli někde na vesnici otevřít malou výdejnu, stejně si to nejdřív raději třikrát rozmyslete. V současné chvíli jde totiž o značně riskantní investici. Kolem výdejen panuje nejistota a napjatá atmosféra. Podmínky se navíc mohou velmi brzy změnit.

Prvním otazníkem, který může případnému provozovateli zamotat hlavu, je už postoj Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ten musí otevření výdejny schválit. Hned první podnikatelé, kteří se pokusili zprovoznit malý obchůdek ve středočeském Ondřejově, přitom narazili na odmítavé stanovisko. Oficiálně úřad sdělil, že projekt nemá všechny náležitosti. Podnikatelé ale tvrdí, že vítr fouká odjinud. Zaměstnanci úřadu prý považují Rathovu vyhlášku za nesmyslnou a nechtějí výdejny povolovat.

Jen přes mou mrtvolu, pravila prý dokonce jedna úřednice.

Druhou otázkou je, co všechno vlastně stát po provozovateli chce. Ústav kontroly léčiv totiž přidal ke krátké ministerské vyhlášce ještě „dovysvětlující“ směrnici LEK-11. Ta přidává dvě strany potištěné dalšími požadavky. Není ale jasné, jestli je tento dokument směrodatný, ministerstvo se k tomu zatím nevyjádřilo.

A v neposlední řadě je otázkou, zda vůbec vyhláška přežije ministra, který ji prosadil. Česká lékárnická komora totiž proti výdejnám intenzivně brojí, protože v nich vidí nerovnou konkurenci. Podává proto stížnost k ústavnímu soudu. Ale co víc, komora získala podporu ODS. Takže jestli zasedne koaliční vláda, bude vyhláška jednou z horkých kandidátek na zrušení.

Takže případný zájemce by měl raději počkat, jak dopadne ústavní stížnost i sestavování vlády. Jinak mu hrozí, že investuje nemalé peníze do rozjezdu výdejny, stát ji za pár týdnů zase zruší a podnikateli zbudou jen oči pro pláč.

TOMÁŠ STINGL, Profit

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?