Do zdravotnictví možná přiteče 5 miliard navíc

12. 6. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví spolu s ministerstvem financí prý chystají odkup pohledávek Všeobecné zdravotní pojišťovny. Podle této informace, kterou v úterý přinesly Hospodářské noviny, by takto mohlo do systému přitéci dalších 5 miliard korun, se kterými zdravotnictví původně nemohlo počítat. Opozice tento krok podpořila.


Blížící se volby spolu s přetrvávající finanční krizí a nelichotivými průběžnými výsledky ČR přiměly vládu jednat. Kabinet Petra Nečase přislíbil 15 miliard na podporu růstu pro průmysl, školství a dopravu. Chystaný odkup dluhů na pojistném u VZP představuje podle listu další krok, který by měl vylepšit stav účtu VZP, jenž se většinou potácí na hraně propasti červených čísel.

Koneckonců letošní ztráta zdravotních pojišťoven má údajně dosáhnout 8 miliard korun. Nebezpečný nedostatek zdrojů ve zdravotnictví je prý alarmující už i v očích koaličních politiků, kteří dosud spoléhali především na úsporná opatření a kroky, jež měly zvýšit efektivitu hospodaření. „Nedostatek zdrojů už zkrátka nepůjde vstřebávat bez následků. Omezí se buď dostupnost péče, anebo její rozvoj - a obojí je to dost těžké politické rozhodnutí,“ uvedl pro HN Petr Nosek.

Opozice vládu chválí

Na informaci HN pozitivně zareagoval stínový ministr zdravotnictví ČSSD Svatopluk Němeček. Pro zdravotnictví je to prý dobrá zpráva, ovšem současně to potvrzuje oprávněnost dlouhodobé kritiky ČSSD finanční-úsporné politiky vlády.

„Jako stínový ministr zdravotnictví to považuji za dobrou zprávu pro české zdravotnictví a tento krok podporuji. Vláda tímto záměrem jasně potvrdila dlouhodobou kritiku zásadního podfinancování zdravotnictví. V posledních několika letech v tomto systému vzniká reálný deficit kolem 8–10 miliard korun. Podle mých informací tak už v druhé polovině letošního roku hrozí zcela zásadní ekonomické problémy významné části českých nemocnic, které ohrozí dostupnost základní i specializované zdravotní péče pro české občany,“ komentoval chystaný krok Svatopluk Němeček.

Pouze jednorázový krok

Němeček však v této souvislosti připomněl negativní postoj kabinetu ke zvyšování plateb za státní pojištěnce, které navrhovalo samo ministerstvo zdravotnictví. Podle stínového protějšku Leoše Hegera se tak jedná pouze o „pokrytecké gesto“, které v dlouhodobějším horizontu zdravotnictví příliš nepomůže.

„Nečasova vláda nepodpořila navýšení platby za státní pojištěnce ze 723 Kč na 800 Kč, jak navrhovalo samotné ministerstvo zdravotnictví, které by systému poskytování zdravotní péče přineslo každoročně cca 5,5 miliardy Kč. Toto řešení by na rozdíl od odkupu pohledávek VZP nebylo jen jednorázovým 'látáním děr', ale trvalým systémovým opatřením,“ konstatuje Svatopluk Němeček a dodává: „Je přece jasné, že pokud nedojde alespoň k částečné nápravě financování systému zdravotního pojištění, situace se bude v dalších letech znovu opakovat.“

Systémové podfinancování

Podle mínění stínového ministra se zdravotnictví s problémy nepotýká pouze kvůli propírané neefektivitě, ale především kvůli systémovému podfinancování. „Podle posledních údajů dáváme na zdravotní péči takřka nejmenší podíl hrubého domácího produktu v celé Evropě. Navíc česká vláda v posledních letech nejenom, že nijak neposílila platbu za státní pojištěnce vzhledem k inflaci, ale naopak jenom v letošním roce z tohoto systému vlivem změn daně z přidané hodnoty vytáhne přes 6 miliard korun,“ dodal Němeček a vyzval Leoše Hegera, aby ve světle současné finanční situace ve zdravotnictví přeci jen zvážil změnu současné úhradové vyhlášky.

„Jedině urychlenou změnou této vyhlášky lze odvrátit zásadní ekonomické problémy českých nemocnic a s nimi spojené ohrožení dostupnosti zdravotní péče pro české občany,“ uzavřel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?