Dodržuje VZP dohodu o úhradě ambulantní péče?

12. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelka VZP Jiřina Musílková obdržela včera dopis, ve kterém ji předseda Svazu smluvních lékařů Pavel Tautermann, za ČLK o.s. Martin Vedral a několik dalších zástupců odborných společností a zdravotnických zařízení žádá o schůzku. Důvodem je „nejasná a znepokojující situace v dodržování dohody o úhradě ambulatní specializované péče"... Podle informací, které mají autoři dopisu k dispozici, existuje podezření...


Ředitelka VZP Jiřina Musílková obdržela včera dopis, ve kterém ji předseda Svazu smluvních lékařů Pavel Tautermann, za ČLK o.s. Martin Vedral a několik dalších zástupců odborných společností a zdravotnických zařízení žádá o schůzku. Důvodem je „nejasná a znepokojující situace v dodržování dohody o úhradě ambulatní specializované péče“, která platí pro 1. pololetí letošního roku. Podle informací, které mají autoři dopisu k dispozici, existuje důvodné podezření, že je tato dohoda ze strany VZP porušována. Konkrétně se jedná o stanovení výše maximální úhrady, kdy VZP uplatňuje regulaci dle vnitřního metodického pokynu při nárůstu počtu ošetřených pojištěnců nad 10 % oproti referenčnímu období.

Zároveň autoři vyzývají VZP, aby každému smluvnímu zdravotnickému zařízení zaslalo podrobný a srozumitelný výpočet stanovení maximální úhrady, který by obsahoval veškeré údaje nutné pro potřeby kontroly jeho výpočtu zdravotnickým zařízením. Také žádají pojišťovnu, aby v co možné nejkratší době uhradila doplatky oproti předběžným úhradám všem zdravotnickým zařízením, kterých se to týká.

Autoři dopisu žádali J. Musílkovou, aby se s nimi setkala ještě dříve, než zítra začne další kolo jednání přípravné fáze dohodovacího řízení o cenách na I. pololetí 2002.

Ředitelka VZP dnes dopoledne kontaktovala předsedu SSL P. Tautermanna. Podle jeho sdělení dosud nebyl dohodnut konkrétní termín schůzky a autoři dopisu se k celé záležitosti vyjádří až po jejich společné schůzce, která se bude konat dnes odpoledne.

Mirka Toušová, Zdraví.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?