Doktoři na vsi vydávají léky. Ovšem ilegálně

10. 2. 2009 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Výdejnám léčiv v ordinacích vesnických praktických lékařů zvoní zřejmě hrana. Jsou totiž nelegální. Především starším lidem z odlehlých obcí, kteří si dosud pro své léky chodili ke svému místnímu praktikovi, tak nezbude nic jiného, než sednout do autobusu a vyrazit pro krabičku pilulek do větší vesnice nebo města...


Lékaři na vesnicích budou muset rušit výdejny léků. Mají je protizákonně

Hon na vesnické výdejny léčiv v ordinacích praktických lékařů odstartovala počátkem tohoto roku kontrola v Jevišovicích. Na místního praktika ji zřejmě poslala konkurence, která medikamenty smí oficiálně prodávat. Sami praktici totiž, podle zákona, léky nesmějí vydávat. Kromě stanovených výjimek. „Vůbec si nedovedu představit, že bych si jezdila pro léky jinam. Už teď mi trvá návštěva mého doktora půl dne, “ říká Anežka Vybíralová z malé vesničky nedaleko Tavíkovic na severu Znojemska. „K doktorovi jezdím do Tavíkovic brzy ráno autobusem. Tam je to většinou na dvě až tři hodiny a kolem poledne se zase vracím domů. Kdybych ještě musela čekat na další autobus, nejblíže asi do Moravského Krumlova, tak si na to musím vyhradit ještě další den. Určitě by to stálo hodně času navíc, a taky nějaké peníze. Bylo by lepší, kdyby léky mohl vydávat doktor, “ domnívá se Vybíralová. „Lidi už začali naříkat, především ti staří, že se výdejna zrušila. Dříve byla povinnost výdejnu vést, protože dopravní obslužnost byla špatná. Podle nového zákona můžu mít léky pouze na akutní potřebu. To znamená, že tu mám třeba jenom dvě balení. Podle mě je však hlavním důvodem to, že nesmíme vybírat doplatky a poplatky za léky. Za kontrolou mé ordinace je otevření nové výdejny léků v Jevišovicích, “ uvedl praktický lékař z Jevišovic Petr Lát, u kterého došlo k první revizi výdejny léčiv na Znojemsku.

Zneužíval svého postavení?

Tomu, že kontrolu na Láta poslala konkurence, napovídá i znění dopisu, který lékař po kontrole dostal. „Stěžovatel ve svém podnětu uvádí, že doktor Petr Lát, jako jediný praktický lékař pro dospělé v obci, zneužíval svého výlučného postavení k výdeji léků přímo ve své ordinaci a současně vybíral nepřiměřené poplatky a doplatky, “ píše se v něm. Praktici však údajně na výdeji léků nevydělávají. „Je přece normální, že za poplatek vydám pacientovi lék. Pokud je i doplatek, vyberu i ten. Následující den, společně s receptem, však posílám vše do lékárny, “ tvrdí šéf okresního sdružení praktických lékařů na Znojemsku a šatovský praktik Karel Hulán. Podle něj se celý systém opakuje stále dokola. „Peníze, které vyberu s recepty, odnesu do lékárny a ta mi naopak nachystá další léky. Pošlou mi vyúčtování s přesnými cenami i doplatky. Určitě se vše dá lehce zkontrolovat, protože na každé vydání léčiva mám doklad, “ tvrdí Karel Hulán. „Ze zákona vyplývá, že výdej léčivých přípravků lékařem v ordinaci, namísto vystavení receptu, není možný. Kromě striktně stanovených výjimek. Za porušení zákona hrozí lékaři pokuta sto tisíc až jeden milion korun, “ sdělil David Přinesdom z ministerstva zdravotnictví.

Daniel Smola, Sylva Pavlačková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?