Doktorský Otesánek otevřel ústa

26. 3. 2014 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Andrej Babiš sice vedl silné řeči, jak bude bránit dalšímu lití dalších miliard do zdravotnictví, ale nakonec sklapnul podpatky a kývl na navýšení plateb za státní pojištěnce. Letos podruhé. V roce 2014 bude jen toto navýšení stát navíc další dvě miliardy korun, příští rok další více než čtyři miliardy. Kumulovaně tak do systému během dvou let nateče navíc nějakých osmnáct miliard.


Zdůvodňuje se to zrušením regulačního poplatku v nemocnicích. Ten sice loni skutečně zrušil Ústavní soud, ale spíše z formálních důvodů. Minulá Rusnokova vláda navrhla novelu zákona, která by poplatky v pozměněné podobě udržela při životě, jenže současná koalice tento plán zabila. Udělala to z ideologických důvodů, aniž by přišla s jiným řešením regulace poptávky po nemocničních službách.

Možná se to zdá leckomu neuvěřitelné, ale je skutečností, že zejména mezi některými seniory byl před zavedením poplatků pobyt v nemocnici úsporným modelem na zimu: s lékařem se dalo dohodnout, nemuseli doma topit a ještě dostali najíst. Teď tu máme tuhle nejdražší možnou sociální politiku znovu a znovu se do ní budou pumpovat peníze, které mají být dodatečně vytaženy z našich kapes v podobě současných nebo budoucích daní.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dokonce prosazuje automatické valorizace plateb státu za státní pojištěnce, což je pro veřejné finance ten nejhorší nápad, jaký mohl dostat. Ale ministr je doktor a ještě ke všemu bývalý ředitel nemocnice. Tedy docela tlustý kapr, který udělá vše, aby mu někdo nevypustil rybník, v němž se nemocnicím tak pohodlně žije bez jakéhokoli veřejného tlaku na efektivnost a racionální hospodaření s veřejnými prostředky.

Je jasné, že zdravotnictví bude dražší a dražší. Populace stárne, což znamená, že objem péče poroste. A moderní metody léčby medicínu také nijak nezlevňují, spíše naopak. Zrovna tak je nepochybné, že ani minulé pravicové vlády nedokázaly prosadit racionální změny v systému financování, které by české zdravotnictví přiblížily moderním modelům zaváděným v poslední době v řadě zemí světa.

Ale cesta, po níž se vydala tato vláda, vede jen k systému, kde při absenci jakékoli regulace poptávky bude muset být nakonec regulována nabídka. V důsledku toho se dříve nebo později začne snižovat dostupnost nejkvalitnější a nejdražší péče pro běžné a neplatící pacienty. Andreji Babišovi a jeho rodině to asi vadit nebude.

A sociální demokraté tohle už léta nejsou schopni pochopit. A ti doktoři, kteří se umějí přicucnout na správných místech k penězovodům, se mohou spokojeně usmívat. Nemastný neslaný pokus o reformy přežili bez úhony a nyní mohou spokojeně točit palci. Nikdo jim na paty šlapat nebude a jejich služby budou stále vzácnějším zbožím. A za vzácné zboží se vždy platí. Nezřídka do kapsy, bez účasti berňáku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?