Doma je lékař pasivní svědek

1. 2. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle gynekologa a porodníka Jaroslava Feyereisla dnes lidé často zapomínají, že se při porodech stále umírá.


Ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslav Feyereisl řekl Deníku:

Souhlasíte s tím, že by nemocnice měla zajistit asistentku u domácího porodu?

Rozsudek zasahuje do porodnické péče hrubým způsobem. Matka, která pod vlivem vzbuzení zájmu takový porod zvolí, se ocitne v prostředí, kde jí v případě problémů nikdo nepomůže. Je samozřejmě řada případů, které proběhnou hladce kdekoliv, ale bohužel komplikace neumíme předvídat. Každý porod je rizikový. Vyzývat asistentky z nemocnice, aby poskytovaly péči v neskutečně riskantním prostředí, s tím by asi ani nesouhlasily. Situace je naštěstí řešena tak, že smlouvy jsou jen na práci v porodnici.

Takže by ženy neměly mít volbu zvolit si, kde budou rodit?

Slovo volba můžeme akceptovat jen tehdy, když víme, že byla žena seznámena se všemi možnými komplikacemi. Když převezme veškerou odpovědnost a bude znát následky, které mohou skončit smrtí její i dítěte, pak jde svobodné rozhodnutí přijmout. Je ale jen dobré a špatné porodnictví. Dobré má dobré výsledky, špatné je nemá. A porody doma, to je špatné porodnictví. Nemohu ženě garantovat výsledek, tedy návrat domů se zdravým dítětem a spokojenou rodinou.

V zahraničí ale je možné rodit doma či v porodních domech.

Jestliže je pomoc dosažitelná v přijatelném intervalu, pak může žena rodit i jinde než v porodnici. V Holandsku je například sanita, která čeká pro případ komplikací. Co dokáže lékař v obývacím pokoji nebo porodním domě, který je zařízen jako vilka? Nic. Ženy si musí uvědomit, že rodit doma znamená rodit tam, kde jsou zdravotníci odkázáni do role pouhých pasivních svědků. Často zapomínáme, že dodnes je možné při porodu zemřít.

Alternativa k porodnici by tedy být neměla?

My také celý porod svěřujeme do rukou porodní asistentky, která má ideální průpravu. Jsou ale porodnice, podle mých informací je jich čím dál méně, které se chovají k rodičkám méně citlivě. Topak vede k výkřiku, že by ženy raději rodily doma. Je tedy namístě spíše transformace porodnic na příjemné zařízení, kde až do vzniku komplikace rodí asistentky se vším všudy – s individuálním přístupem a vysvětlením všeho, co se děje.

Názor právničky Ligy lidských práv Zuzany Candiglioty si můžete přečíst ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?