Domácí sociální péče chybí

12. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku stále chybí program domácí sociální péče. Zdravotní péči vykonávají kvalifikované zdravotní sestry, ale po jejich odchodu klientovi chybí sociální asistent, který by k nemocnému poté nastoupil...


Ústí nad Labem - Domácí zdravotní péči vykonávají kvalifikované zdravotní sestry, ale po jejich odchodu klientovi chybí sociální asistent, který by k nemocnému poté nastoupil.

Tato péče je určena pacientům, kteří byli propuštěni z nemocnice, ale vyžadují dlouhodobou pozornost kvalifikované zdravotní sestry.

Helena Babínková z Centra domácí zdravotní péče HCSS uvedla, že tuto péči, stanovenou lékařem, hradí zdravotní pojišťovna.

„Zdravotní sestry tak provádějí převazy, dávají injekce či infúze, ale jsou schopné nabídnout i specializovanou péči po operacích, úrazech či cévních příhodách,“ upřesnila Helena Babínková.

Jako argument, podporující domácí zdravotní péči, přidává zlepšení psychického i zdravotního stavu pacienta v rodinném kruhu.

„Pokud třeba klient potřebuje jen tři hodiny denně, aby se o něj staral kvalifikovaný personál, je levnější, aby se léčil doma,“ tvrdí.

V případě, že ale zdravotní sestra z bytu pacienta po ošetření odejde, chybí mu asistent, který by pomohl s nákupem nebo vyřídil úřední záležitosti.


„Třeba lidé trpící nějakým druhem demence jsou často způsobilí pro pobyt doma. Přesto často leží v nemocnicích nebo žijí v domovech důchodců. To je přitom mnohem dražší, než kdyby se o ně doma staral sociální asistent.“

MUDr. Petr Žižkovský

„Třeba lidé trpící nějakým druhem demence jsou fyzicky i jinak v pořádku pro pobyt v domácím prostředí. Přesto často leží v nemocnicích nebo žijí v domovech důchodců, což je mnohem dražší, než kdyby se o ně doma staral sociální asistent,“ vysvělil MUDr. Petr Žižkovský.

Podle celostátních statistik by deseti procentům seniorů v domovech důchodců stačil sociální asistent.

„Vyšlo by to daleko levněji. Vždyť na lůžko v domově důchodců stát ročně přispívá více než 60 tisíci korunami a dotuje je i radnice. Řešením by mohl být zatím neschválený zákon o sociální pomoci,“ tvrdí lékař.

Kvalifikovaných lidí pro funkci sociálního asistenta by podle něj nebylo těžké vychovat, naráží to ale na solventnost klienta, který by ho sám nebyl schopen zaplatit.

Ministryně slíbila pomoc

Ministryně zdravotnictví Marie Součková při poslední návštěvě centra Senior CZ ve Všebořicích uvedla, že její resort naváže na národní plán podpory pro seniory a letos vytvoří dotační titul Poskytování péče pro seniory.

V Česku dnes působí kolem 540 agentur domácí péče, které poskytují služby asi 120 tisícům klientů.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 12.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?