Dopisní výzva k náhradě škody

13. 11. 2012 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jsem praktický lékař… Obdržel jsem dopis s výzvou k náhradě škody, ale nárok a jeho zdůvodnění považuji za naprosto neoprávněné a nesmyslné. Jsem povinen na dopis nějak reagovat?" ptá se čtenář.


Na dotaz odpovídá JUDr. Pavel Zajíc

Samotná skutečnost, že jste obdržel dopis s výzvou k náhradě škody, neznamená, že jste povinen na tuto výzvu reagovat. Z pohledu právního Vám takovou povinnost český právní řád neukládá.

V tomto případě totiž neplatí zásada, že mlčení (nereagování na dopis) znamená automaticky souhlas nebo dokonce uznání oprávněnosti uplatněného nároku. Z pohledu etického však považuji přinejmenším za slušné na tento dopis reagovat i přesto, že zdůvodnění uplatněného nároku na náhradu škody považujete za neoprávněné a nesmyslné.

Dalším důvodem, proč doporučuji na dopis reagovat, je zkušenost, že vhodnou komunikací s pacientem často lze předejít vzniku konfliktních situací či uplatňování neodůvodněných nároků na náhradu škody.

Pokud tedy souhlasíte, že z důvodu slušnosti, jakož i snahy předcházet sporu s pacientem by bylo vhodné na dopis reagovat, doporučuji zaslat pacientovi reakci na jeho dopis.

Jestliže považujete uplatněný nárok na náhradu škody za neoprávněný či nesmyslný, doporučuji v dopise pouze stručně a přehledně pacientovi uvést Váš pohled na věc a důvody, pro které jeho nárok odmítáte. Bude-li pacient na Váš dopis znovu reagovat a pokračovat v uplatňování nároku na náhradu škody, doporučuji o této skutečnosti informovat pojišťovnu, u které jste ze zákona pojištěn proti odpovědnosti za škodu způsobenou v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb.

Pracovník pojišťovny s Vámi projedná další vhodný postup jak reagovat na pacientem vznesený nárok.

Rovněž mohu doporučit obrátit se na advokáta, který Vám může poskytnout účinnou právní ochranu proti uplatněnému neoprávněnému požadavku na náhradu škody.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?