Dopravní zdravotní služby chtějí od Hegera řešení sporu s VZP

31. 1. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Dopravní zdravotní služby dnes požádaly ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), ať rozsoudí jejich spor s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) o výši záloh. Kvůli nízkým zálohám se prý dostávají do potíží. Na dopoledním protestu se před pražským ústředím VZP sešlo zhruba 30 lidí a několik sanitních vozů, poté se akce přesunula před ministerstvo. Doprava spotřebuje za rok z peněz pojištění jednu miliardu korun.


Dopravci si po loňském růstu cen pohonných hmot vyjednali pro letošek vyšší úhrady za přepravu pacientů, ministerstvo je dalo i do vyhlášky. Víc peněz prý ale zatím nemají. Zálohy jsou stejné jako loni, zvýšení doplatí pojišťovny v dubnu. Podle dopravců tak hrozí omezení přeprav pacientů a prodloužení čekací doby na přepravu.

Jaroslava Pavlíková z Asociace nestátních dopravních služeb ČR řekla ČTK, že zadluženost těchto služeb je „historicky nejdramatičtější“.

„Jsme si vědomi nelehké situace dopravců, proto jsme jim vyšli vstříc a jako jediní dostali zálohy 101 procent loňska a nebyl jim započítán úbytek klientů,“ řekl ČTK šéf odboru komunikace VZP Vlastimil Sršeň.

Dopravci jednali s ředitelem Zdeňkem Kabátkem minulý týden, sdělili, že nabídku projednají s členy a k jednání se vrátí. VZP jim nabídla oproti loňsku na zálohách až o 40 milionů víc. „Proto je s podivem, že uprostřed jednání spustili nátlak, a to i na úkor ostatních,“ podotkl Sršeň.

Kabátek ČTK řekl, že ho zklamalo, že se dopravci neozvali a rovnou vyvolali před budovou VZP demonstraci. I bez této akce prý byl a je i nadále připraven s nimi jednat.

Dopravní výkony jsou hrazeny od roku 2007 s cenou pohonných hmot 29,50 koruny za litr. Ministerstvo zdravotnictví cenu v seznamu zdravotních výkonů od 1. ledna 2013 zvýšilo na 34,90 koruny za litr.

Dopravci požadují přepočet záloh podle seznamu platného pro letošní rok, jinak jim prý hrozí insolvenční řízení, protože předběžné úhrady nepokryjí objektivně nutné náklady. Mluvčí ministerstva Viktorie Plívová ČTK řekla, že požadavek dopravců ministrovi předá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?