Dorazí dalších devadesát tisíc vakcín

23. 11. 2009 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Do Česka by mělo 4. prosince přijít dalších minimálně 90 tisíc vakcín proti prasečí chřipce. Oznámila to ministryně zdravotnictví Dana Jurásková na sjezdu České lékařské komory, který se konal o víkendu v Brně.


„Předpokládám, že bude k dispozici minimálně stejný počet očkovacích látek jako v tuto chvíli,“ řekla Jurásková. Reagovala tak na dotazy lékařů o vakcinaci. Nyní je v ČR už 95 tisíc dávek a dnes začnou praktičtí lékaři očkovat.

Jurásková také oznámila, že v pondělí ministerstvo zdravotnictví vydá stanovisko za jakých podmínek převezme stát odpovědnost za nežádoucí účinky vakcíny. Právě k nežádoucím účinkům a nevyzkoušenosti vakcíny měli lékaři rovněž připomínky. Očkováni budou v první vlně především chronicky nemocní pacienti a zdravotníci.

Lékařská komora zároveň požaduje na státu zásadní novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění a dokonce připravila k tomu také kvalifikované podklady. Komora požaduje, aby lékaři měli trvalý smluvní vztah na dobu neurčitou se zdravotními pojišťovnami a tento vztah by mohl být ukončen jen podle zákona.

Také chtějí, aby lékaři směli ordinace prodávat nebo odkazovat včetně smluv s pojišťovnami.
Komora rovněž požaduje, aby se dále nezvyšovala spoluúčast pacienta, která už je 15,5 procenta, ale umožnilo se pacientům tzv. připojištění. Zároveň by to ale znamenalo definovat standardy zdravotní péče, což dosud není.

Podle prezidenta komory Milana Kubka lékaři musí nyní řešit dopady Janotova protikrizového balíčku.
Podle nich krize ve zdravotnictví se tímto balíčkem prohloubí a nevylučují ani, že se to může odrazit na kvalitě péče.

Komora také varuje před odchodem mladých lékařů do zahraničí a požaduje, aby stát jejich neúnosnou situaci po nástupu do prvního zaměstnání urychleně řešil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?