Dospělí i děti platí 90 Kč na lékařské i zubní pohotovosti

6. 1. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Dospělí i děti nadále platí 90 korun na lékařské pohotovosti i na zubní pohotovosti. Neplatí ho pouze v případě, že lékař rozhodne o jejich přijetí k nemocničnímu léčení.


Uvedl to v Otázkách týdne na webu Všeobecné zdravotní pojišťovny její mluvčí Oldřich Tichý s tím, že za návštěvní službu doma se poplatek jako na pohotovosti neplatí.

Poplatky 30 korun v ambulanci praktika a specialisty skončily 1. ledna, pro děti byly zrušeny už v dubnu 2009. Stokorunové poplatky v nemocnicích, LDN či lázních přestali pacienti platit loni v lednu.

„Regulační poplatek za pohotovost neplatí pojištěnci v dětských domovech pro děti do tří let, ve školských zařízeních pro výkon ústavní či ochranné výchovy a v domovech pro osoby se zdravotním postižením. Dále je neplatí také pojištěnci svěření rozhodnutím soudu do pěstounské péče, poručnické péče nebo do péče jiné osoby podle občanského zákoníku,“ upřesnil Tichý.

Regulační poplatek nehradí ani pacienti z domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem nebo v lůžkových zdravotnických zařízeních, pokud jim po úhradě ubytování a stravy zbude méně než 800 korun měsíčně, případně žádný příjem nemají. Osvobozeni od poplatku jsou také ti, kdo se prokážou dokladem o dávce v hmotné nouzi, který není starší než 30 dnů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?