Dost, řekl Heger a přestal jednat s lékaři

4. 2. 2011 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Krize zdravotnictví trvá, jednání ministra zdravotnictví Leoše Hegera s lékařskými odboráři zkrachovala. Doktoři stupňují požadavky. Nestačí jim jen přidání peněz, chtějí zvýšit platové tarify.


O dvě miliardy korun se nechtějí dělit se sestrami. Naopak, nádavkem požadují 34 procent, tedy 680 milionů korun, aby zaměstnavatelé mohli uhradit sociální a zdravotní pojištění. To jim Heger neslíbil.
Krach jednání znepokojil především hejtmany, vládě na dohodu s lékaři dávají čas do neděle.

Pokud ji neuzavřou, musí podle předsedy Asociace krajů, jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD), v příštím týdnu rozjet přípravu krizových opatření na období po 1. březnu. Situací se bude zabývat i Bezpečnostní rada státu, v úterý se její členové sejdou s hejtmany.

Heger považuje nabídku, kterou dal odborům, za solidní. Už letos v březnu by se mohly platy nejmladších lékařů zvýšit o pět tisíc a nejstarších o osm tisíc měsíčně. Napřesrok by měl průměrný plat lékaře dosáhnout 60 tisíc korun měsíčně.

„Je to velmi vstřícně podaná ruka lékařům a pistoli, kterou nám drží u hlavy a která neohrožuje jen nás, ale zejména naše pacienty, by měli lékaři právě kvůli velkorysosti nabídky stáhnout a vrátit se do práce,“ míní ministr.

Šéf lékařských odborů Martin Engel označil návrh za nepřijatelný: „Po týdnu jsme ztratili půl miliardy, kdybychom jednali ještě týden, tak z té nabídky nezbude vůbec nic,“ prohlásil. Krach dohody přičítá na vrub „temným silám v pozadí“, tedy politikům, zejména občanským demokratům Borisi Šťastnému a Marku Šnajdrovi.

Heger si nepřipadá obklopen démony, a jak dodal, je zcela svéprávný. Jednat hodlá už jen přímo s lékaři, nikoliv odboráři.

Poté, co jednání s lékařskými odbory zkrachovalo, napsal Heger dopis přímo odcházejícím lékařům. Dává jim v něm dvanáct slibů. Opakuje například letošní platovou nabídku a slibuje, že nemocnice dostanou letos více peněz.

„Přes zahájení kroků na reformě, úpravy systému vzdělávání lékařů, provedená protikorupční opatření a velkorysé návrhy ministerstva na navýšení mezd lékařů, odbory s dohodou nesouhlasily. Vyčerpal jsem tak veškeré možnosti řešení tohoto problému, ke kterým jsem měl od vlády mandát a které by náš systém zdravotnictví finančně unesl,“ napsal ministr. Jednání s lékařskými odbory a komorou považuje za uzavřená.

Lékařům opakuje, že sliby, které dal odborům a komoře při jednáních, chce plnit i dál. „Je to můj veřejný příslib a věřím, že bude impulzem alespoň pro některé lékaře, aby své výpovědi vzali zpět a vrátili se na svá pracoviště,“ uvedl v dopise. Ohrožení pacientů v některých oborech považuje za vysoké.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?