Dotační program ministerstva zdravotnictví Rezidenční místa

9. 2. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví rozdělí v letošním roce celkem půl miliardy korun získaných ze státního rozpočtu v rámci dotačního programu „Rezidenční místa“.


Tento dotační program je zaměřen na podporu specializačního vzdělávání lékařských i nelékařských zdravotnických pracovníků.

Spuštění projektu rezidenčních míst předcházely tyto kroky:

* novelizace zákonů souvisejících se vzděláváním zdravotnických pracovníků (zákon č. 95/2004 Sb. a č. 96/2004 Sb.), * určení oborů specializačního vzdělávání, které budou podpořeny prioritně, * stanovení počtu rezidenčních míst v těchto oborech.

Při stanovení počtu rezidenčních míst vycházelo Ministerstvo zdravotnictví ČR (dále jen MZ) mimo jiné z údajů od přímo řízených organizací o kapacitě vzdělávacích pracovišť a (u nelékařských zdravotnických povolání) možnosti opakovaného otevření programu specializačního vzdělávání v akreditovaném zařízení během roku.

Obory, které budou podporovány prioritně, určilo MZ na základě údajů o celorepublikové i regionální potřebě specialistů.

Výše dotace pro jednotlivé obory se odvíjí od výše finančních nákladů na specializační vzdělávání v konkrétním oboru a celkové částky, která byla vyčleněna ze státního rozpočtu pro finanční podporu specializačního vzdělávání zdravotnických pracovníků.

Oblastí specializačního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků se v Metodice pro žadatele o dotaci ze státního rozpočtu na rezidenční místo zabývá Projekt 2, který se týká podpory specializačního vzdělávání v oborech stanovených nařízením vlády č. 463/2004 Sb.

Žadatelem o poskytnutí dotace na rezidenční místo pro specializační vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků se může stát organizace, která má své sídlo na území ČR, jejíž statut uvádí metodika dotačního řízení (např. občanské sdružení, obecně prospěšná společnost, účelové zařízení církví, příspěvková organizace v rámci kapitoly MZ apod.).

O udělení dotace na rezidenční místo pro nelékařská zdravotnická povolání tedy může žádat zdravotnické zařízení, které je akreditováno pro příslušný program specializačního vzdělávání, ale také zařízení neakreditované, které je schopno zajistit absolvování celého vzdělávacího programu v akreditovaném zařízení v příslušném oboru.

Zdravotnická zařízení (žadatelé) mohou žádosti o udělení dotace na rezidenční místo pro jednotlivé obory specializačního vzdělávání (viz tabulka počtu rezidenčních míst pro rok 2009) podávat na MZ do 16. 3. 2009.

Formulář žádosti včetně uvedení výčtu formálních náležitostí je uveřejněn v příloze metodiky pro žadatele o dotaci. Těmito náležitostmi jsou: tři vyhotovení žádosti + CD s kompletní žádostí, vyplnění veškerých povinných údajů, čestné prohlášení o bezdlužnosti, předpokládaný plán vzdělávání rezidenta, doklad o vzniku subjektu, kopie rozhodnutí o udělení akreditace (předkládají akreditovaná zařízení), dotazník personálně-technického vybavení pracoviště (neakreditovaná zařízení předkládají dotazník vlastní a zároveň smluvního akreditovaného pracoviště), označení obálky se žádostí.

Aktuální a podrobné informace o dotačním programu Rezidenční místa jsou k dispozici na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví.

Splnění formálních náležitostí žádostí posoudí ministerstvo ihned po obdržení žádostí, nejpozději však 17. 4. 2009. Toto datum je zároveň termínem, kdy bude na webových stránkách MZ uveřejněn kompletní seznam žádostí, které byly vyloučeny z důvodu nesplnění formálních náležitostí.

Žádosti, které splnily formální náležitosti, MZ předá k hodnocení a stanovení návrhu pořadí akreditační komisi. Ta pak předloží svůj hodnotící návrh včetně pořadí ministerstvu, které rozhodne o přidělení dotace, a to nejpozději do 30. 6. 2009.

Na základě Rozhodnutí o poskytnutí dotace - uděleného ministerstvem zdravotnictví - vyhlásí žadatel (zdravotnické zařízení) v souladu s vyhláškou MZ výběrové řízení na obsazení rezidenčního místa v konkrétním oboru specializačního vzdělávání, tuto skutečnost žadatel oznámí MZ (termín oznámení bude stanoven vyhláškou, kterou se stanoví postup při vyhlášení výběrového řízení na rezidenční místo, průběh výběrového řízení na rezidenční místo a základní kritéria výběru rezidenta).

U nelékařských zdravotnických povolání se výběr rezidenta uskuteční do 31. 8. 2009.

Nejdůležitější termíny související s agendou rezidenčních míst jsou vyznačeny na časové ose (viz schéma).

Účastník specializačního vzdělávání získává statut rezidenta podpisem stabilizační dohody s ministerstvem zdravotnictví. Podpis této dohody rovněž předchází prvnímu uvolnění finančních prostředků. Na webových stránkách MZ byl koncem roku 2008 zveřejněn počet rezidenčních míst v jednotlivých oborech specializačního vzdělávání a metodika, podle které je možno o dotaci požádat, jsou zde rovněž uveřejněny další podmínky čerpání dotace a případné sankce při jejich porušení.

Podrobné informace je možno nalézt na www. mzcr.cz v sekci odborník/zdravotník - vzdělávání - dotační řízení - rezidenční místa.

Informace k rezidenčním místům pro nelékařská zdravotnická povolání můžete též získat na tel. 224 972 160, Mgr. Pavla Povolná.

Malý slovník pojmů v souvislosti s rezidenčními místy

Žadatel - zdravotnické zařízení, které podává na MZ žádost o přidělení počtu rezidenčních míst pro konkrétní obor specializačního vzdělávání.

Akreditované zařízení - zdravotnické zařízení, jiná právnická osoba nebo fyzická osoba, která udělením akreditace získala oprávnění k uskutečňování vzdělávacího programu.

Rezident - účastník specializačního vzdělávání, který úspěšně prošel výběrovým řízením a byl tak žadatelem vybrán na rezidenční místo. Rezidenční místo - školicí místo ve zdravotnickém zařízení, které je spolufinancováno ze státního rozpočtu.


Mgr. Pavla Povolná, Odbor vzdělávání a vědy MZ ČR (pavla.povolna@mzcr.cz)ory

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?