Dozorčí rada doporučila ke schválení výroční zprávu VZP

16. 4. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Oproti očekávanému několikamiliardovému propadu skončila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) loni hospodaření i díky přílivu peněz od státu se schodkem 958 milionů korun. Dozorčí rada VZP doporučila výroční zprávu s touto informací správní radě ke schválení.


ČTK to řekl místopředseda dozorčí rady Martin Plíšek (TOP 09). Uvedl, že radní vyslechli také informaci o jednáních s pražským protonovým centrem a zveřejňování smluv s nemocnicemi.

VZP, u níž je šest milionů pojištěnců, dává ročně na zdravotní péči ze základního fondu zhruba 142 miliardy korun. Ke konci loňského roku dostala „finanční injekci“ v podobě navýšených odvodů státu, což jí přineslo 800 milionů korun navíc. Ušetřila na provozu, nákupu levnějších léků a materiálu loni 1,7 miliardy korun.

„Saldo minus 958 milionů je lepší, než jsme s ohledem na ekonomické předpoklady čekali,“ řekl Plíšek. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek dnes radní také informoval, že hospodaření VZP se letos zatím vyvíjí pozitivně, předložil data za leden a únor.

Ředitel informoval dozorčí radu o postupu při vyjednávání o smlouvě s protonovým centrem a o uskutečněných právních krocích. VZP tento týden zveřejnila, že když centrum ustoupí od všech právních sporů, uzavře s ním smlouvu, kde nebude limit počtu léčených, ani limit finanční. Zpochybňovaná smlouva o smlouvě budoucí, o niž se vede spor, uvádí ročně miliardu korun za 1600 pacientů po dobu 15 let.

Výběr pacientů pro léčbu by podle nejnovějšího návrhu VZP měl být výhradně podle kritérií Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky jako nejvyšší autority v oboru. Protonové centrum se vyjádřilo, že ale chce být zařazeno do sítě komplexních onkologických center a podílet se na diagnostice pacientů pro protonovou léčbu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?