DPA: Čína do statistik nepočítá infikované lidi bez příznaků

12. 2. 2020 7:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Čína již zjevně do svých statistik lidí nakažených novým typem koronaviru nepočítá osoby, které jsou infikovány, ale neprojevily se u nich žádné příznaky nemoci. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na nové nařízení, které v pátek vydalo Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí.


Nový přístup čínských úřadů k registraci lidí nakažených novým koronavirem je v rozporu se směrnicemi Světové zdravotnické organizace (WHO), která za osobu infikovanou virem 2019-nCoV považuje každého, u koho je laboratorně prokázána přítomnost viru v těle - "bez ohledu na klinické příznaky".

Nový typ koronaviru má v pevninské Číně na svědomí již 1016 mrtvých. Za pondělí podle místních úřadů počet obětí stoupl o rekordních 108 lidí. Celkový počet potvrzených případů vzrostl na 42.638, z nichž se však někteří již vyléčili.

Otázkou zůstává, kolik infikovaných nebylo v posledních dnech do této statistiky započítáno. Podle agentury DPA totiž v novém nařízení Čínského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí stojí, že "pouze když se u dané osoby objevují symptomy nemoci, je tato osoba započítána mezi infikované".

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?