Dr. Max představil svoji strategii

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Společnost Dr. Max má k dnešnímu dni celkem 321 lékáren a s více než 12 % trhu veřejných lékáren tak tvoří největší lékárenskou síť v České republice.




Přibližně polovina poboček je umístěna v obchodních centrech. Svojí otevírací dobou 12 hodin denně 7 dní v týdnu tak v některých oblastech nahrazují chybějící lékárenské pohotovosti.
Jak uvedl generální ředitel společnosti Ing. Daniel Horák, tržby sítě v meziročním srovnání poklesly o 4 %, ale vzhledem k propadu trhu jde o dobrý výsledek a Dr. Max splňuje plánovaná očekávání.

Ohrožení vztahu pacient – lékárník

Daniel Horák se také vymezil proti praktikám některých lékařů, kteří nabízejí léčiva pacientům přímo ve své ordinaci. Představil výsledky průzkumu, který pro společnost Dr. Max připravila agentura GfK, při němž bylo osloveno 1000 respondentů.
Z výsledků vyplývá, že 65 % populace starší 15 let se setkalo s distribucí, v níž byl angažován lékař, 46 % dotázaných má zkušenost s převzetím léku přímo v ordinaci, 49 % má zkušenost s tím, že lékař doporučil konkrétní lékárnu, a 10 % lidí pravidelně získává lék na předpis přímo od lékaře.
V této souvislosti Ing. Horák zmínil, že tak dochází k ohrožení klíčového vztahu mezi pacientem a lékárnou, protože pacient tak nemá právo si vybrat lékárnu a chybí kontrola „druhých očí“ (eliminace chyb například u dávkování či hlídání interakcí). Lékař také nemá k dispozici odpovídající prostory ke skladování, plný sortiment ani logistiku. Lékárník je navíc specialista, který se celoživotně vzdělává.

Proti reexportům a pro substituci

Podle České lékárnické komory zmizí kvůli reexportu ročně z ČR léky za 5–10 mld. Kč. Ukazuje se, že ročně reexporty v počtu balení vzrostly o 2 %, ve finančních objemech o 7–10 %. Společnost Dr. Max v rámci své sítě dle slov Daniela Horáka reexporty netoleruje s tím, že žádná lékárna Dr. Max nepožádá o distribuční povolení.
Co se týče problematiky generické substituce, podle stanoviska společnosti je v zájmu pacienta a Dr. Max ji provádí aktivně v rámci zákonných a etických norem. Za rok 2013 lidem tato síť dle jejího generálního ředitele ušetřila zhruba 50 milionů Kč. Úsporu uvedl na příkladu léčiv určených pro léčbu dny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?