Drábkovi radí "mozek" Julínkových reforem

30. 9. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Poradcem ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) se k 15. září stal Pavel Hroboň, někdejší náměstek exministra zdravotnictví Tomáše Julínka z ODS.


»Budu se věnovat oblasti dlouhodobé zdravotně sociální péče,« řekl Pavel Hroboň, považovaný v minulosti za »mozek« Julínkových reforem, pro týdeník Ekonom.

Je svým způsobem paradox, že zatímco Hroboňovu spoluautorku reforem Markétu Hellerovou šéf zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odvolal z funkce náměstkyně ministra, Pavel Hroboň nyní zažívá comeback.

Přinese si s sebou i reformní étos? »Vidím mimořádnou šanci v tom, že existují velmi dobré vztahy mezi ministerstvy práce a zdravotnictví, což je pro fungování dlouhodobé zdravotní a sociální péče klíčová podmínka,« popisuje důvod, proč nabídku poradenského úvazku (na 80 hodin měsíčně) přijal.

Hroboň začínal počátkem devadesátých let jako lékař na interně pražské nemocnice Motol. Později studoval zdravotní politiku a řízení zdravotnictví na Harvardově univerzitě. V letech 1998 až 2002 byl konzultantem v pražské kanceláři mezinárodní poradenské firmy McKinsey & Company.

Od roku 2002 až do nástupu na Julínkovo ministerstvo zdravotnictví v roce 2006 pracoval jako konzultant a zaměstnanec pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

Ve funkci náměstka setrval i poté, co Julínka počátkem roku 2009 vystřídala ministryně Daniela Filipiová. Avšak po příchodu Dany Juráskové a úřednické vlády loni v květnu odstoupil.

Celý článek si můžete přečíst na serveru týdeníku Ekonom nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?