Drahá péče udrží pacienty v práci

20. 10. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Data místo domněnek. Takový posun přinesl pacientům s roztroušenou sklerózou a jejich lékařům celostátní registr, který provozuje Nadační fond Impuls. Z nejnovějších údajů vyplývá, že polovina pacientů léčených ve specializovaných centrech moderními léčivy pracuje na plný úvazek, dalších 12,6 procenta na částečný úvazek.


Invalidní důchod třetího stupně pobírá 12 procent pacientů, žádné sociální dávky nebere 46 procent lidí v registru.

Výsledky chtějí lékaři využít v jednání se zdravotními pojišťovnami, aby zpřístupnily moderní léčbu více pacientům.

„Terapie je sice nákladná, ale udržení práceschopnosti mladého člověka její cenu plně vyvažuje,“ vysvětluje Eva Havrdová z MS Centra Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Podle statistik ztrácí schopnost pracovat až 80 procent neléčených pacientů, a to do deseti let od propuknutí choroby.

Roztroušená skleróza postihuje mladé lidi, častěji ženy. Průměrný věk pacientů v českém registru je 40 let, nemoc je postihla v průměru ve 30 letech. Moderní biologickou léčbu v Česku podstupuje zhruba sedm tisíc nemocných s roztroušenou sklerózou.

Podle lékařů je v Česku dalších nejméně dva tisíce pacientů, kterým by tato léčba pomohla. Kvůli přísně nastaveným podmínkám úhrad se k ní však zatím nedostanou. Podrobná data o pacientech s těžkými chorobami a jejich léčbě nejsou v Česku samozřejmostí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?