Další složky dršťkové polévky ale už tak zdravé nejsou. Často se do ní totiž přidává slanina či jiná uzenina, smetana a máslová jíška. Tyto suroviny je ale možné vynechat, polévka bude i bez nich výborná. V článku navíc najdete ještě vegetariánský recept, ve kterém se místo drštěk používá hlíva ústřičná.
Co se dozvíte v článku
Dršťková polévka recept
Ingredience
- 500 g předvařených drštěk,
- 2 středně velké cibule,
- 2 lžíce vepřového sádla,
- 2–3 stroužky česneku,
- 2 lžíce sladké mleté papriky,
- 1 lžička drceného kmínu,
- 1 lžíce majoránky,
- 1 lžíce hladké mouky,
- 1,5 l hovězího vývaru,
- sůl a pepř podle chuti.
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte sádlo a dejte na něj cibulku osmahnout.
- Až zezlátne, přidejte prolisovaný česnek, kmín a mletou papriku. Opékejte je společně maximálně minutu, aby se paprika nepřipálila.
- Do tohoto základu vmíchejte mouku. Jíšku zasmahněte a zalijte teplým vývarem.
- Polévku dobře promíchejte, aby v ní nezůstaly žádné hrudky, a přidejte nakrájené dršťky. Lehce ji osolte, opepřete a nechte vařit na mírném plamenu asi 25 minut.
- Nakonec do polévky nasypte nadrcenou majoránku. Odstavte ji včas ze sporáku, majoránka se nesmí vařit.
- Pokud chcete mít dršťkovou polévku trochu pikantnější, můžete ji ještě doladit česnekem nebo pálivou paprikou.
- Dršťkovou polévku podávejte horkou s chlebem nebo jiným čerstvým pečivem.

Dršťková polévka z hlívy recept
Ingredience
- 500 g hlívy ústřičné,
- 2 středně velké cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce rostlinného oleje,
- 2 lžíce sladké papriky,
- 1 lžička uzené papriky,
- 1 lžička drceného kmínu,
- 1 lžíce majoránky,
- 1 lžíce hladké mouky,
- 1,5 l zeleninového vývaru,
- sůl a pepř podle chuti.
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Hlívu nakrájejte na proužky široké pár milimetrů. V hrnci rozehřejte olej a dejte na něj osmahnout cibuli.
- Chvilku ji restujte, a až začne zlátnout, prolisujte k ní česnek, přidejte kmín a obě mleté papriky. Cibuli s kořením opékejte minutu až dvě, aby se rozvonělo. Rozhodně ale ne déle, jinak se paprika spálí.
- Vmíchejte do směsi hladkou mouku. Jíšku krátce osmahněte. Pak ji začněte pomalu zalévat teplým vývarem. Jíšku ve vývaru pečlivě rozmíchejte, aby byl základ na polévku hladký a bez hrudek.
- Nasypte do hrnce nakrájenou hlívu. Polévku osolte, opepřete a nechte polévku vařit asi 20 minut. Až bude hlíva pěkně měkká a polévka zhoustne, odstavte ji z plamene.
- Nakonec do polévky rozmělněte majoránku. Pokud se vám zdá příliš jemná, můžete ji ještě lehce dochutit pepřem nebo pálivou paprikou.
Původ dršťkové polévky
Ačkoliv dršťková polévka patří mezi české klasiky, kořeny tohoto pokrmu sahají do rakousko-uherské kuchyně. Hustá kořeněná polévka z drštěk, ve které se rozhodně nešetřilo jíškou, sladkou paprikou, česnekem a cibulí, sloužila jako vydatné jídlo pro těžce pracující obyvatelstvo.
V českých zemích začal být tento pokrm populární zejména v 18. a 19. století. Polévka z drštěk platila za levné, chutné a syté pohoštění, které jste si mohli dát prakticky v každé hospodě. Od maďarské varianty se česká dršťková liší tím, že obsahuje hodně majoránky.
Polévky z hovězích drštěk je možné najít i v jiných evropských kuchyních, a to třeba francouzské či polské. Oproti české variantě jsou ale méně kořeněné a vodovější, protože se nezahušťují jíškou.
Nutriční vlastnosti drštěk
Hovězí dršťky jsou výborným zdrojem kvalitních bílkovin, takže dokážou dobře zasytit. V porovnání s jinými druhy masa mají opravdu málo kilokalorií, a to maximálně 100 kilokalorií na 100 gramů. Obsahují totiž naprosté minimum tuků. Na druhou stranu v nich ale najdete docela dost cholesterolu, takže se úplně nedoporučují na běžnou konzumaci. Sacharidy nejsou v dršťkách žádné.
Z vitamínů stojí za zmínku především vitamín B12 (kobalamin), který je nezbytný pro krvetvorbu a správnou funkci nervového systému. Co se týče obsahu minerálů, dršťky vynikají vysokým podílem železa, zinku, selenu a fosforu. Představují také vhodný doplněk jídelníčku při zvýšené námaze kloubů, protože v nich najdete hodně kolagenu.
Jaké dršťky použít do polévky?
Pojmem dršťky se nejčastěji označují hovězí předžaludky. Konkrétně se používají určité části čepce, bachoru a knihy. Dršťky jsou tvořeny hladkou svalovinou. Než jsou ale připraveny k vaření v polévce (či jiném pokrmu), musí projít poměrně složitým procesem. Orgány je nejprve nutné zbavit obsahu a větších zbytků potravy. Poté následuje několik cyklů praní, aby zůstala pouze čistá svalovina bez nečistot.
Dršťky se následně vloží do horké vody, krátce se vaří a znovu očistí. Tento krok je nezbytný pro odstranění zápachu. Pak následuje dlouhé vaření, kdy se očištěné dršťky vaří až 3 hodiny. Potřebují hodně času, aby změkly. Na tenké nudličky se krájí většinou až po uvaření, protože v syrovém stavu jsou dost tuhé.
Koupit si samozřejmě můžete i syrové dršťky, ale musíte je také očistit a uvařit. Proto dává většina lidí přednost již předvařeným dršťkám. Kromě hovězích drštěk se občas objevují dršťky z předžaludků jiných přežvýkavců – hlavně koz a ovcí. Občas se rovněž můžete setkat s tím, že se používají jako „falešné“ dršťky vepřové a drůbeží kůže.
Další možností je nahradit dršťky pevnými nemasitými houbami. V receptu výše jsme uvedli hlívu ústřičnou, která je velice zdravá a bohatá na beta-glukany. Používají se ale i jiné druhy hub, jako třeba Jidášovo ucho, václavky, kotrč, bedly nebo růžovky.
Zdroje: regiony.rozhlas.cz, stobklub.cz, healthline.com, health.com, thespruceeats.com