Druhý český lékařský tým operuje v Jordánsku syrské uprchlíky

2. 12. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Od víkendu působí v Jordánsku druhý český lékařský tým, který v rámci humanitárního programu MEDEVAC operuje syrské uprchlíky a jordánské pacienty.


ČTK o tom informovala Nemocnice na Bulovce, jejíž plastický chirurg a anestezioložka budou spolu se dvěma ortopedy z motolské nemocnice v Jordánsku pracovat do pátku.

Čeští lékaři už mají za sebou operaci osmnáctiletého mladíka po střelném zranění, které mu poškodilo dolní čelist, a o dva roky mladšího hocha s rozsáhlým otevřeným poraněním břicha. Kromě toho přišel o jednu nohu, na druhé měl rozsáhlé otevřené poranění stehenní kosti a utrpěl těžká zranění horních končetin.

V listopadu v jordánském Ammánu působil čtyřčlenný tým kardiochirurgů z Fakultní nemocnice v Motole, který úspěšně operoval deset dětí syrských uprchlíků se středně závažnými vrozenými srdečními vadami.

Vyslání lékařů do Jordánska vláda schválila na konci října. Z původního návrhu ale vyškrtla možnost léčení uprchlíků ze Sýrie v Česku. To kritizovala Česká biskupská konference a minulý týden premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) k přehodnocení rozhodnutí vlády vyzvalo 18 českých nevládních organizací, které se věnují pomoci migrantům.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) krok kabinetu už dříve zdůvodnil tím, že syrští uprchlíci by mohli pro Česko představovat bezpečnostní riziko. V neděli k tomu doplnil, že vláda se zraněnými Syřany bude znovu zabývat nejspíš v lednu poté, co vyřeší žádost krajanů z Ukrajiny o přesun do Česka.

Od roku 1993 se prostřednictvím vládního programu MEDEVAC léčilo přes 200 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny. Rozpočet jordánské mise ministerstvo zdravotnictví vyčíslilo na zhruba deset milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?